Германският канцлер Ангела Меркел призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган за освобождаването на германските граждани, които все още се намират в арест в Турция след неуспешния опит за преврат, съобщават световните агенции. Пред Ердоган, който е на официално посещение в Берлин, Меркел изрази надежда, че оставащите случаи, в които германци се намират в ареста в Турция, ще бъдат решени "бързо".

Задържането на германски граждани в Турция представлява един от главните източници на напрежение в отношенията между двете страни.

Германия твърди, че общо 35 германци са били задържани в Турция по политически причини. Най-известният от тях вече е освободен, но петима други остават в ареста.

На пресконференцията с турския президент Меркел заяви, че "настоява и ще продължи да го прави за решаване на тези случаи възможно най-бързо". Тя каза, че има известен "конкретен" напредък по отношение на освобождаването на някои от задържаните.

Канцлерът добави, че "добрите отношения представляват общ стратегически интерес", но отбеляза, че "по въпросите как изглежда демократичното, свободно и отворено общество, все още има дълбоки разногласия".

На свой ред Реджеп Тайип Ердоган призова Берлин да екстрадира стотиците привърженици на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, които пребивават в Германия. Той призова Германия да включи мрежата на Гюлен в списъка на терористичните организации.

Според Анкара, т.нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО) стои зад неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г.

Ердоган каза, че Турция очаква по-тясно сътрудничество от Германия относно "терористичните" групи, сред които кюрдските бунтовници и лицата, които са свързани с осуетения преврат.

"С взаимно доверие ние трябва да заловим заподозрените и да ги предадем", каза Ердоган. "Това е важно от гледна точка на сигурността за мира и благоденствието на нашите страни", допълни той.

Меркел отговори, че Германия се нуждае от повече доказателства, за да включи движението на живеещия в САЩ проповедник в списъка на терористичните организации и да го забрани. Канцлерът отбеляза, че Германия издирва няколко лица, за чиято екстрадиция настоява Турция по обвинения в тероризъм, но не е сигурно, че те се намират в Германия.

Ние гледаме много сериозно на доказателствата, предоставени от Турция, но се нуждаем от повече материали, за да разглеждаме организацията на Гюлен по същия начин както Кюрдската работническа партия (ПКК), каза Ангела Меркел.

ПКК е забранена в Германия, напомни канцлерът и допълни, че Германия ще поддържа контакт с Турция по този въпрос, но че засега няма предпоставки за включването на ФЕТО в списъка на терористичните организации.

Ердоган засегна и въпросът за визите, като каза, че Турция възнамерява да изпълни оставащите условия за премахване на визите с Европейския съюз в близко време.

"В най-скоро време ние планираме да изпълним оставащите шест условия за смекчаване на визовия режим. Възобновяването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, актуализирането на споразумението за митническия съюз с ЕС ще бъдат от полза за всички", подчерта турският лидер. Той отбеляза, че по тези въпроси Анкара "придава голямо значение на подкрепата от страна на Германия".

Ердоган също така изрази надежда, че "тези процеси няма да пострадат от капризите на някои кръгове или пречки от страна на политици".

В началото на преговорите за облекчаване на визовия режим ЕС даде на Турция списък със 72 критерия, повечето от които страната изпълни още преди две години. Останаха обаче още няколко условия, сред които смекчаване на антитерористичното законодателство, признаване на легитимността на правителството на Кипър и решаване на редица аспекти в областта на спазването на човешките права, които Анкара още не е изпълнила.

Мъж бе изведен от залата пред погледа на Меркел и Ердоган

Снимка: AP/БТА

Мъж изведен от залата

Съвместната пресконференция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и германския канцлер Ангела Меркел бе прекъсната за кратко, за да бъде изведен мъж от залата. Причината засега остава неясна. Ердоган се усмихна, когато мъжът бе отведен пред събралите се журналисти.

Агенция Ройтерс предаде, че мъжът е протестирал бурно, докато е бил извеждан от залата. Посещението на Ердоган предизвика протести и демонстрации из Германия.

Кого иска Турция?

Турското правителство е призовало екстрадицията на критично настроения журналист Джан Дюндар и други 68 заподозрени в тероризъм от Германия да съвпадне с посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в Берлин, според турски вестник, цитиран от ДПА и БТА.

Анкара е предоставила на Германия "списък с терористи", посочва проправителственият в. "Йени асър". Турция "спешно" иска екстрадицията на 69 души, посочва всекидневникът, добавяйки, че списъкът включва също адресите на заподозрените и снимки, на които се вижда как влизат и излизат от апартаментите си в Германия.

Дюндар, бивш главен редактор на светския и критичен към правителството в. "Джумхуриет", беше осъден по обвинения в разкриване на държавни тайни. Той живее в изгнание в Германия от 2016 г. Журналистът трябваше да присъства на съвместната пресконференция днес, но написа в своя информационен портал, че няма да отиде.

Акредитирането на Дюндар, за когото турските власти са издали заповед за арест, и намерението му да зададе въпрос на Ердоган станаха повод за дипломатическо напрежение. Турската делегация възразила срещу акредитирането на Дюндар, а германската страна отказвала да отстъпи. Според някои съобщения на германските власти дори било заявено, че ако журналистът присъства, Ердоган би могъл да отмени конференцията за медиите.