Анкара обвинява Гюлен за неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., съобщава в. "Катимерини", позовавайки се на ексклузивна информация.

Твърди се, че поддръжници на живеещия в доброволно изгнание в САЩ Гюлен са планирали да създадат условия в Гърция за настаняване на избягали от Турция членове на движението. В понеделник трима американски граждани от турски произход, за които се смята, че са имали водеща роля в този план, са били спрени на международното летище в Атина.

Тримата пристигнали с полет от САЩ, но след проверка на властите на летището били принудени да се върнат поради съображения, свързани с националната сигурност. Заради деликатността на случая с него се заел в пълна секретност малък екип от правителствени служители.

Тримата заподозрени се представили като членове на неправителствени организации и инвеститори в недвижими имоти, които твърдели, че се интересуват от покупки на имоти в Гърция или за настаняване на мигранти, или в рамките на по-голям инвестиционен план.

Гръцките полицейски служители, които ги разпитали, обаче твърдят, че те имали други намерения: да създадат обекти за настаняване на поддръжници на Гюлен, по-специално в района около Атина.
Те били задължени да се върнат в САЩ във вторник с полет на авиокомпания "Емирейтс" до Ню Йорк.

След неуспешния пуч в Турция през 2016 г. над 2000 турци, мнозинството от които поддръжници на Гюлен, са поискали убежище в Гърция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган описва Гюлен като "мозъка" на опита за преврат и многократно е искал екстрадицията му от САЩ. По-рано тази година Ердоган заплаши да спре сътрудничеството със САЩ по въпроси, свързани с международния тероризъм, докато Гюлен не бъде предаден на Турция.

С оглед на тези събития гръцки правителствени представители предупредиха, че създаването на мрежа от гюленисти на територията на Гърция би представлявало заплаха за националната сигурност в момент на повишено напрежение между Гърция и Турция, посочва вестникът, цитиран от БТА.