Пред журналисти Румяна Бъчварова коментира скандала с предадените на турските власти 7 турски граждани, задържани на ГКПП-Дунав мост и потвърди позицията на МВР, че те не са искали убежище.

Така тя отрече твърденията на близки на турците, че това се е случило.

Тя подчерта, че и при няколко разговори с турски министри е казала, че българската държава не прави услуги, а спазва закона, предаде "Фокус".

"Ставаме жертва на една хибридна атака по повод на криминален случай, по който българската държава е работила и е действала изцяло в интерес на българските граждани, а този интерес е да не се допусне нелегално, неправомерно влизане на територията на нашата държава. Затова има процедури спрямо хората, които са нарушители. Те не са със статут на бежанци“, допълни министърът и изтъкна, че те два пъти са нарушили границите ни.

Бъчварова уточни, че за тези, които не искат или нямат право да получат такъв статут, има друга процедура, която е разписана в Европейска директива и е съобразена с всичките международно-правни норми.

Тя обясни, че в такива случаи процедурите са няколко и те са били спазени. По думите й тези хора е трябвало да поискат право на убежище в България, ако бягат от политически репресии. Те два пъти имали такава възможност – веднъж пред румънските власти и веднъж пред българските, но това не било направено.

Министърът каза още, че при изпълнение на процедурата е имало преводач и 7-те турски граждани не са заявили искане за адвокат.

"Ако човек бяга от политически репресии, най-логично е да се поиска убежище в първата държава. Не е редно в България да правораздаваме по тази тема. Затова процедурата е много ясна. Били сме приложили бързата процедура. Да, това е част от правомощията ни за извеждане до границата“, добави Бъчварова.

По думите й турските граждани са транспортирани до бежанския център в Любимец, откъдето ги приела дирекция „Миграция“, която има правомощия за извеждане до границата, защото Гранична полиция в Русе няма такива.

Тя уточни, че при опита им за второ преминаване през българската граница на ГКПП "Дунав мост", те са били с редовни турски документи, с които не могат да влязат в България.

"Никой не може да даде доказателство в България един човек гюленист ли е, ердоганист ли е, привърженик на ПКК ли е, терорист ли е", каза още Румяна Бъчварова.

Борисов: Няма по-голям демократ от мен

Ако бях главен секретар, щях да ви отговоря. Има политическо ръководство, има експерти, които много добре знаят какво правят и кой какъв е. Знам че правим всичко възможно да връщаме обратно, въпреки че нямаме споразумение за реадмисия с Турция, хора, които се крият в камиони и напускат границата. Защото бежанските ни лагери са препълнени, защото там, където решим дори палатки да направим, веднага излизат на протест, хората негодуват. На кого да угодим?", коментира вчера премиерът.

Бойко Борисов призова да престанат да се правят внушения от хора, които изобщо не разбират от тази работа, а имат амбиции. Според него на някои им било много лесно да се правят на големи демократи или още по лошо – на големи специалисти.

"По-голям демократ от мен няма и полагам огромни усилия да запазя целостта на България и спокойствието на хората”, подчерта министър-председателят.