След заседание на германския канцлер Ангела Меркел с ръководителите на 16-те германски федерални провинции, стана ясно, че правилата за социална дистанция в Германия се удължават до най-малко 3 май, предадоха световните агенции и БТА. Но някои магазини ще могат да подновят работа още следващата седмица.

След срещата, пред репортери Меркел каза, че в Германия досегашните мерки са довели до "крехък междинен успех" в борбата с епидемията. Канцлерът допълни, че провинциалните правителства препоръчват на гражданите си да носят предпазни маски, докато пазаруват и са в градския транспорт. Ето защо властите като цяло препоръчват носенето на маски.

Меркел добави, че на училищата в страната ще бъде разрешено да подновят работа поетапно от 4 май.

Канцлерът обяви и смекчаване на ограниченията, което ще се изрази с отваряне на някои магазини от 20 април - тези, които са с площ по-малка от 800 квадратни метра.

Събиранията на много хора, като например спортните прояви или концертите остават забранени най-малко до 31 август, според документ, изготвен от канцлера и лидерите на 16-те провинции и предаден на пресата.

Меркел увери, че болниците в страната не са препълнени. Тя обаче каза, че засега няма да има религиозни служби.

По-нататъшните облекчения на правилата ще зависят от това как се развива темпът на разпространение на заразата, отбеляза канцлерът.

Меркел съобщи, че сега властите работят по приложение за проследяване на хората, заразени с коронавируса.

По данни на университета "Джон Хопкинс" към 21.45 часа бълг. време на 15 април носители на новия коронавирус са 133 154, а починалите - 3592.