Твърде рано е Германия да отменя ограниченията над движението на хората въпреки признаци, че разпространението на коронавируса може би се забавя, заяви канцлерката Ангела Меркел, давайки да се разбере, че извънредното положение може да продължи и след средата на месеца, предаде Ройтерс и БТА.

Меркел призова германците да се придържат към правилата за хигиена и социално дистанциране.

"Правителството и лично аз мислим как можем да постигнем две неща едновременно: осигуряване на здравна защита за всички и започване на процес на постепенно връщане към обществен живот", каза тя.

"Вярно е, че последните данни за нови заразявания от института "Робърт Кох", които си остават високи, ни дават повод за много предпазлива надежда. Увеличаването на потвърдени нови случаи е малко по-бавно, отколкото преди няколко дни. Обаче определено е твърде рано да се облекчават някои от строгите правила, които сме си наложили", отбеляза Меркел.

16-те германски провинции, които са потвърдили почти 80 000 заразени и над 1000 починали от коронавируса, са подкрепили искането на правителството ограничителните мерки да са в сила до 19 април.

На 14 април федералното правителство и провинциите ще решат дали да облекчат ограниченията или да удължат срока им.