Германският канцлер Ангела Меркел излезе днес от самоналожената карантина и се завърна към изпълнението на служебните си задължения, след като няколко пъти даде отрицателна проба за коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на неин говорител.

Меркел си наложи карантина и работеше в домашни условия, след като на 20 март й бе направена ваксина от лекар, за когото впоследствие се разбра, че е заразен с коронавируса, допълва БТА.

Ръководителят на германския институт "Роберт Кох" Лотар Вилер заяви видеоконференция, че според него броят на починалите от коронавирус е по-голям от обявения официално, предаде Асошиейтед прес.

От думите на Вилер не стана ясно дали има предвид смъртните случаи в Германия или по целия свят, а журналисти нямаха възможност да зададат уточняващи въпроси заради дистанционния характер на пресконференцията.

В същото време унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли критиките на Европейския съюз срещу неговата авторитарна политика и каза, че те идвали от "брюкселския мехур", предаде ДПА.

"С какво се занимават в Брюксел? С нас. А те би трябвало да работят за спасяване на човешкия живот - това е, което спешно се изисква сега. Не разбирам хората, които са се затворили в брюкселския мехур", заяви Орбан по националното радио.

Полемиката между Будапеща и Брюксел се разрази, след като в понеделник унгарският парламент, в който управляващата партия ФИДЕС на Орбан има огромно мнозинство, гласува широки пълномощия на правителството в условията на кризата, причинена от коронавируса.

Законът, приет без времево ограничение на строгите мерки, позволява на Орбан да управлява с декрети, а в някои случаи и без парламентарен надзор.

Това отприщи новата вълна на критики от ЕС на фона на поредицата предишни остри сблъсъци на Орбан с европейските партньори относно авторитарната му политика за близо 10 г. на власт.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен вчера каза, че предприемането на извънредни мерки по време на епидемията е "разбираемо", но изрази опасения, че "някои мерки отиват твърде далече".

"Аз съм особено обезпокоена от положението в Унгария", каза тя.

В интервю по френското радио "Европа 1" днес тя подчерта, че ЕС "внимателно следи тази ситуация и новото законодателство, прието в Унгария".

"В случай на необходимост ние сме готови да действаме, за да се гарантира, че предприеманите от страните (б.р.-членки на ЕС) мерки да бъдат пропорционални на ситуацията и ограничени по продължителност. И най-вече те трябва да бъдат под контрола на парламента. По тези въпроси ние водим диалог с унгарското правителство, но ще повторя, че в случай на необходимост аз съм готова да предприема нужните мерки", подчерта шефката на Еврокомисията, цитирана от ТАСС.

13 партии, членуващи в Европейската народна партия (ЕНП), призоваха председателя й Доналд Туск вчера да изключи ФИДЕС от ЕНП, а страните от ЕС да предприемат действия срещу Унгария. В момента членството на ФИДЕС в ЕНП е замразено и се обмисля изключването й, отбелязва ДПА.

Германският държавен министър по европейските работи Михаел Рот предложи налагането на финансови санкции срещу Унгария.

"Ние не можем да обясним на нашето население, че някои страни финансират голяма част от публичните си инвестиции с пари на ЕС, а после нарушават принципите на ЕС", каза той пред вестник "Велт" днес.

Според Рот трябва да има възможност за постигане на съгласие за финансови санкции на ЕС с квалифицирано мнозинство в рамките на водещите се сега преговори за бюджета на съюза за 2012 г.