Руският опозиционер Алексей Навални, приет тази сутрин в болница в сибирския град Омск, е в кома. Това заяви неговата говорителка Кира Ярмиш, предаде ТАСС.

"Алексей все още е на командно дишане. Той е в кома, в тежко състояние. Резултатите от изследванията още не са излезли", написа тя в Туитър.

По-рано се разбра, че самолет, излетял от сибирския град Томск за Москва, е кацнал по спешност в Омск заради отравяне на Навални. Според Ярмиш опозиционерът само е пил чай.

Главният лекар на болницата, където е хоспитализиран Навални, потвърди за ТАСС, че пациентът е в тежко състояние и на апаратно дишане. Той уточни, че засега не му е поставена диагноза и се извършва симптоматично лечение.

Местният клон на федералната агенция Роспотребнадзор в Томска област съобщи за ТАСС, че ще провери медийните съобщения, според които Навални е бил отровен на градското летище в Томск.

Проверката ще бъде проведена в кафето, където Навални е пил чай, преди да му прилошее. Тя трябва да бъде съгласувана с прокуратурата и резултатите ще станат ясни най-рано идната седмица, заяви събеседничка на ТАСС в руското ведомство. Роспотребнадзор не е получавал жалба от името на Навални, уточни тя.

Директорът на кафето Пьотър Филоненко съобщи, че там ще бъде направена и вътрешна проверка - ще бъдат прегледани записите от камерите за наблюдение. Не е имало оплаквания нито от Навални, нито от други посетители, каза той. Филоненко потвърди, че експерти от Роспотребнандор вече са пристигнали в заведението за проверка.

По време на полета от Томск Навални нищо не е ял, нито е пил, заяви за ТАСС превозвачът - авиокомпания Ес 7. Според нея опозиционерът се е почувствал зле малко след излитането, екипажът е реагирал "бързо и в стриктно съответствие с процедурите" и веднага е съобщил за инцидента на командира на машината, който е избрал за спешно кацане най-близкото подходящо летище.

След дозареждане самолетът е излетял за Москва, а в Омск са останали двама пътници, пътували с Навални.