Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова днес Турция незабавно да прекрати сондажите за газови находища в Средиземно море, след като Анкара обяви, че ще продължи с тази си дейност, предаде Франс прес.

Заявлението на Анкара увеличава напрежението и несигурността, подчертава Борел в изявление, публикувано от неговата канцелария.

На фона на напрежението в Източното Средиземноморие това "подронва усилията за възобновяване на диалога и преговорите" и възпрепятства избягването на ескалация. Жозеп Борел "призовава турските власти да прекратят незабавно тези дейности и да започнат добросъвестен и цялостен диалог с Европейския съюз", се казва още в изявлението.

Турция обяви по-рано днес, че ще продължи със сондажните дейности в оспорвана зона в източната част на Средиземно море, като по този начин пренебрегна призивите на ЕС за намаляване на напрежението в тази зона.

Сондажният кораб "Явуз" ще извършва геоложки проучвания (за залежи на природен газ и петрол) край бреговете на Кипър в Средиземно море от 18 август до 15 септември. В момента в Средиземно море подобни дейности провеждат други два турски кораба - "Барбарос Хайреттин" и "Оруч Реис".