Говорителят на Кремъл заяви днес, че лекарите правят всичко възможно, за да помогнат на опозиционния политик и блогър Алексей Навални, който е в болница в тежко състояние, и му пожела бързо възстановяване, предаде Ройтрес.

Яростният критик на Кремъл Навални беше откаран в болница в сибирския град Омск, след като е изпил чаша чай на летището в град Томск, който според негова говорителка е съдържал отрова. По думите на президентския говорител Дмитрий Песков всяко отравяне трябва да бъде доказано с лабораторни тестове. Той добави, че руските власти биха разгледали евентуална молба на Навални да бъде транспортиран в чужбина за лечение, предаде Ройтерс.

Според източник от правоохранителните органи, цитиран от ТАСС, засега не се обсъжда версията за умишлено отравяне на опозиционния деец.

"Не е изключено той самият да е изпил или приел нещо вчера", казал източникът. По думите му първоначалната диагноза на пациента при приемането му в болницата е "остро отравяне с психодислептици [халюциногени]".

Днес сутринта говорителката на Навални, Кира Ярмиш съобщи, че по време на полет от Томск до Москва Навални изпаднал в безсъзнание и самолетът кацнал аварийно в Омск. От болницата в Омск, където е бил откаран пациентът, потвърдиха, че той е в тежко състояние и е поставен на апарат за изкуствена вентилация на белите дробове.

ТАСС цитира друг източник от правоохранителните органи, според когото служителите в кафенето в Томск, където Навални е пил чай преди полета си до Москва, не знаели нищо за отравяне.

При разпитите някои от тях даже не знаели кой и какъв е Навални.

Същевременно лекарите в болницата в Омск съобщиха, че правят всичко по силите си да стабилизират състоянието на опозиционера. Взети са проби от кръвта и урината му, чакат се изследванията. Алексей Навални е в кома и на апаратна вентилация.