Това предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани и от БТА.

Вашингтон обяви санкции срещу някои от най-големите руски компании и бизнесмени на 6 април, нанасяйки удар върху съюзници на президента Владимир Путин, за да накаже Москва за предполагаемата й намеса в президентските избори през 2016 г. и други "злонамерени дейности".

На въпрос за предложението на Държавната дума (долната камара на руския парламент) да се криминализира изпълнението на санкционните мерки, Медведев заяви, че ограниченията са насочени към разрушаване на социално-политическата система на Русия и към причиняване на щети на икономиката и гражданите й.

"Ако това е така, то тогава изпълнението на тези санкции от граждани на нашата страна би трябвало да е закононарушение. Никой не би трябвало да изпълнява тези американски санкции под страх от административна или наказателна отговорност", каза премиерът в интервю за телевизия "Россия 1".

Той предложи индивидуални контрасанкции срещу юридически и физически лица от САЩ, които да могат да се обявяват по искане на президента, от самия президент или от правителството.

Русия трябва да се поучи от суровия прагматизъм на САЩ при защитата на икономическите си интереси, заяви Медведев.

"Американците винаги са се държали по този начин, те дори, поставяйки на някого политически условия, винаги защитават пазара си и се опитват да налагат дневния ред по икономическите въпроси", заяви руският премиер.