В 13,26 ч. местно време в понеделник полицията получила обаждане на спешния си телефон за хора, пометени от превозно средство близо до улица Йънг, една от най-оживените, намираща се в центъра на Торонто.

Белият ван, врязал се в хората, се движел бързо, преминавайки от платното, върху тротоарите, където се разхождат под обедното слънце много хора. Колата изминала близо километър.

В 13,52 ч. местно време, тоест 26 минути след първото обаждане, е арестуван мъж, близо до вана, спрял на тротоара с ударена предна част.

Първоначално полицията съобщаваше за до 10 прегазени хора. После властите изнесоха данни за 10 убити и за 15 ранени, от които четирима са в критично състояние и двама в сериозно състояние.

Шофьорът на вана е задържан. Той е идентифициран от полицията като Алек Минасян, 25-годишен жител на предградието Ричмънд хил. Мотивите за нападението все още не са изяснени.

Трагедията се разигра в момент, в който в града се провежда среща на министрите на външните работи и на обществената сигурност на страните от Г-7.

Снимка: БТА

Случилото се в Торонто напомня атентатите и инцидентите с врязали се в хора превозни средства, като тези в Ню Йорк, Барселона, Лондон, Ница, Париж, Берлин, Стокхолм и неотдавна Мюнстер.

Снимка: БТА

Ванът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците

Снимка: БТА

Атаката е била на една от най-оживените улици

Снимка: БТА

Водачът на вана е бързо арестуван

Снимка: БТА

Мотивите на атаката остават неизвестни

Снимка: БТА

Четирима от ранените са в критично състояние

Снимка: БТА

Белият ван, врязал се в хората, се движел бързо

Снимка: БТА

Атаката става по време на среща на на страните от Г-7

Снимка: БТА

Нападателят е идентифициран като Алек Минасян, на 25 години

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА