Демонстранти в много градове по света участваха днес в шествия и митинги с призив към правителствените лидери да предприемат решителни действия срещу климатичните промени. Проявите се състояха дни преди началото на международната конференция за климата в Мадрид, предаде АП.

Координираните протести, в които участват предимно ученици, станаха известни с мотото им "Петъци за бъдеще" (Fridays For Future).

Протестите започнаха в Австралия, която наскоро бе обхваната от опустошителни горски пожари. Младата активистка Грета Тунберг, която преди година започна в родната си Швеция "климатични стачки" и вдъхнови хиляди ученици да я последват в петъчните прояви, написа в "Туитър": "Всеки е нужен. Всеки е добре дошъл. Присъединете се към нас".

Демонстрации имаше в Германия, Унгария, Белгия, Южна Корея, Полша, Великобритания, Турция, Италия, Испания, Гърция, Франция, където екоактивистите отвлякоха вниманието от "черния петък".

В Берлин двайсетина активисти скочиха в ледените води на река Шпрее срещу парламента, за да накарат правителството да предприеме още по-сериозни мерки за намаляването на емисиите на парникови газове. После десетки хиляди ученици се събраха на митинг пред Бранденбургската врата.

Ученици организираха шествия в Атина и още 20 гръцки градове с искане за незабавни мерки срещу климатичните промени, предаде телевизия Скай. В шествието в центъра на Атина участваха ученици и представители на природозащитни организации в рамките на световните прояви в защита на климата.

Пред фондовата борса в Йоханесбург, в лятната жега в Южното полукълбо, няколко десетки активисти държаха транспаранти с надписи: "Не на въглищата" и "Спрете емисиите веднага". Един демонстрант, легнал на земята и престорил се на мъртъв, държеше надпис "Черният петък е повод за скръб".

Множество нигерийски младежи манифестираха из центъра на Лагос с плакати, на които пишеше: "Няма планета Б" или "Стига сте отричали, че Земята загива". Подминаващите ги автомобили забавяха движение и шофьорите изразяваха подкрепата си с клаксони.

"Петъци за бъдеще"

Световното шествие има за цел да убеди лидерите на държавите да приемат нужните решения, когато се съберат на 25-ата годишна конференция на ООН за климата от 2 до 19 декември в Мадрид (COP25). Значението на тази конференция е решаващо за бъдещето на планетата, защото се очаква да определи доколко ще успеем да предотвратим предстоящата климатична катастрофа.

"Ние ще бъдем по улиците, за да изискаме от онези, които ще взимат решения на COP25, да чуят най-накрая учените, да въздадат климатична справедливост и да поставят планетата като първи приоритет", се казва в изявление на гръцкия клон на движението "Петъци за бъдещето".