Количеството на въглероден двуокис и други парникови газове в атмосферата на Земята е достигнало рекордни високи показатели през 2018 година, се казва в доклад на ООН, цитиран от световните агенции и БТА.

Според доклад на Световната метеорологична организация (СМО), публикуван в Женева, концентрацията на въглероден диоксид е достигнала през миналата година концентрация от 407,8 части на милион. През 2017 година измерената концентрация на въглероден двуокис в атмосферата е била 405,5 части на милион. Това увеличение е с 47 процента повече от нивата от прединдустриалната епоха.

От СМО изтъкват, че е налице дългосрочна тенденция и бъдещите поколения на Земята ще се сблъскат с още по-тежки последствия от затоплянето на климата - покачване на температурите, увеличаване на броя на екстремалните природни явления, повишаване на нивата на океаните и разрушаване на екосистемите.

Световната организация също така регистрира концентрации на други "затоплящи" газове, включително метан и азотен оксид. Около 40% от метана, изпускан във въздуха, идва от природни източници, като влажни зони, но източник на 60% от него са човешки дейности, като отглеждане на добитък, добив на ориз и сметищата.

Метанът също е поставил рекорд по концентрация в атмосферата през миналата година - 1869 части на милиард. Това е със 259 процента над нивата от прединдустриалната епоха, съобщава Би Би Си, позовавайки се на доклада. Увеличението, наблюдавано през последната година, е по-високо от това през предходната година и от средния ръст за последните 10 години.

Рекордна е станала и концентрацията на азотен оксид. Според СМО тя вече е 123% от нивата през 1750 година. Азотният оксид се отделя от природни източници, от човешка дейност, включително от океаните и от използването на торове в земеделието. През миналата година увеличението на концентрациите на този газ, който също може да навреди на озоновия слой, беше по-голямо от това за предходните 12 месеца и по-високо от средното за последното десетилетие.

Това, което безпокои учените, е комплексният топлинен ефект на всички тези увеличаващи се концентрации на газове. Като цяло от 1990 година насам този ефект от парниковите газове се е увеличил с 43 процента и не показва никакви индикации за спиране.

"Няма признак за забавяне, камо ли за спад, концентрацията на парникови газове в атмосферата въпреки всички ангажименти по Парижкото споразумение за изменението на климата", заяви генералният секретар на СМО Петери Таалас.

"Трябва да превърнем ангажиментите в действие, дори и да повишим амбициозните си цели в името на бъдещото благосъстояние на човечеството", добави той.

"Струва си да припомним, че последният път, когато Земята е преживявала сравнима концентрация на CO2, е била преди три до пет милиона години. Тогава температурата е била 2-3 градуса по-висока, морското равнище 10-20 м по-високо от сегашните нива", каза Таалас, цитиран от Би Би Си.