Френската полиция е арестувала 109 души след вчерашните вандалски прояви и ожесточени сблъсъци между крайнолеви активисти и органите на реда в Париж, предаде Франс прес.

Общо 283 души бяха задържани, от които 109 са поставени под стража, уточни полицейската префектура. По нейни данни 1200 души с черни дрехи, качулки и маскирани лица са замеряли силите на реда с бомбички и са нанесли материални щети на 31 търговски обекта, два от които запалени, изгорили са шест автомобила и са потрошили още 10.

Четирима души бяха леко ранени, включително служител на силите за борба с масовите безредици, ударен с камък в гърба. Демонстрантите бяха разпръснати със сълзотворен газ и водни оръдия.

Френският президент Еманюел Макрон, който тези дни е на посещение в Австралия, осъди участниците в безредиците, помрачили първомайската демонстрация вчера в Париж, предаде ТАСС.

"Първи май е празник на трудещите се, а не на подбудителите на безредици", заяви Макрон на състоялата се днес в Сидни съвместна пресконференция с австралийския премиер Малкълм Търнбул.

"Категорично осъждам това, което се случи, но повече няма да коментирам от уважение към приемащата ме Австралия, където съм тези дни", добави френският президент.

Иначе първомайските демонстрации в Париж започнаха мирно на площада на Бастилията, където обществени служители и железопътни работници се събраха за традиционното шествие.

Президентът Еманюел Макрон, който бе избран миналата година с обещанието да стимулира френската икономика и да създаде нови работни места, сега е в спор с профсъюзите заради плановете да либерализира трудовите разпоредби. Железопътните работници започнаха тримесечни периодични стачки заради плановете за реформи в държавната железница. Според синдикатите в протестите вчера са участвали 55 000 души. По данни на полицията обаче броят им е бил около 20 000.

Първомайските безредици в Париж

Снимка: БТА

Първомайските безредици в Париж

Снимка: БТА

Първомайските безредици в Париж

Снимка: БТА

Първомайските безредици в Париж

Снимка: БТА

Първомайските безредици в Париж

Снимка: БТА

Снимка: БТА