Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставки, след принудителното отстраняване днес на четирима техни колеги.

Това стана, след като Китай прие спорна резолюция, която позволява на местните власти да дисквалифицират депутати, ако бъде преценено, че застрашават националната сигурност.

След отстраняването на четирима останалите 15 техни колеги от опозиционния лагер подадоха оставка в знак на солидарност с тях, предадоха световните агенции.

Постоянният комитет на китайския парламент, заседавал вчера и днес, прие резолюция, постановяваща, че тези, които подкрепят независимостта на Хонконг или отказват да признаят суверенитета на Китай над него, както и онези, които извършват действия, застрашаващи националната сигурност или молят чужди сили да се намесят в работите на града, трябва да бъдат отстранени от длъжност.

Четиримата депутати - Алвин Юн, Денис Куок, Куок Ка-ки и Кенет Люн, - потвърдиха на пресконференция, че вече не са част от хонконгския парламент.

"Що се отнася до законността и съответствието с конституцията, очевидно от наша гледна точка това е явно нарушение на основните закони и правата ни да участваме в обществения живот, както и неспазване на съответните процедури", каза Куок.

В понеделник 19 депутати от продемократичния лагер заявиха, че ще подадат колективно оставка, ако Пекин отстрани някой от тях.

Масовата оставка оставя законодателната власт в Хонконг само в ръцете на пропекинския лагер. Той вече има мнозинство в градския парламент и това ще му позволи да приема без опозиция подкрепяни от Пекин закони.

Продемократичният лагер обяви решението да изтегли всичките си депутати от 70-местното законодателно събрание на Хонконг на пресконференция днес, само часове след дисквалифицирането на четирима техни колеги.

"Днес ще подадем оставка от постовете си, защото нашите партньори и колеги бяха отстранени с безжалостното решение на централното правителство" каза У Чъ Вай, координатор на продемократичния лагер и добави: "Въпреки че сме изправени пред големи трудности в борбата за демокрация, никога няма да се откажем".

У Чъ Вай, който е и председател на Демократическата партия на Хонконг, каза още, че "вече не можем да кажем на света, че все още имаме "една държава, две системи", с отстраняването на депутатите е обявена официалната й смърт.

Бившата британска колония Хонконг бе върната на Китай по принципа "една държава, две системи", което позволява да запази повече права и свободи от континенталната част на страната до 2047 г.

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб нарече резолюцията, приета в Пекин, "допълнително посегателство срещу високата степен на автономия и свободи на Хонконг съгласно съвместната декларация между Обединеното кралство и Китай".

"Тази кампания на тормоз, задушаване и дисквалифициране на демократичната опозиция опетнява международната репутация на Китай и подкопава дългосрочната стабилност на Хонконг", изтъкна Рааб, цитиран от Би Би Си.