Повече от 3000 души бяха евакуирани от руския град Белгород, разположен на границата с Украйна, след като в града бе намерен експлозив, каза днес областният управител, цитиран от Ройтерс и БТА. Решението за евакуацията е взето два дни след като руски изтребител неволно пусна боеприпас в града.

Специалисти по военни експлозиви решиха да "неутрализират" експлозива на площадка за учения, написа губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков в "Телеграм".

Той уточни, че се евакуират живущите в 17 жилищни сгради в радиус от 200 метра. По предварителни данни това са повече от 3000 души. Гладков допълни, че ще се окаже помощ на всеки, който има нужда от временно настаняване.

В четвъртък руският боен самолет "Су-34" изпусна боеприпас над Белгород, причини експлозия и рани трима души, съобщиха руски длъжностни лица.

Все още не е ясно дали двата случая имат общо помежду си.

По-рано днес поставеният от Русия ръководител на Крим заяви, че се е задействала системата за противовъздушна отбрана на полуострова, но няма данни за пострадали и щети, предаде Ройтерс.

"Задейства се системата за противовъздушна отбрана на Крим. Няма щети или пострадали. Моля всички да запазят спокойствие и да се доверяват само на достоверни източници на информация", призова Аксьонов посредством "Телеграм".

Той не уточни какво е задействало системата за противовъздушна отбрана и къде точно се е задействала тя.