Децата на възраст под две години не бива да носят защитни маски на лицето срещу коронавируса, защото затрудняват дишането им и увеличават опасността от задавяне, съобщи Ройтерс, цитиана от БТА.

Предупреждението бе отправено от Японската педиатрична асоциация на фона на отмененото извънредно положение в страната. В понеделник премиерът Шиндзо Абе прекрати действието на извънредното положение в столицата Токио и в останалите четири от общо 47 префектури, в които все още беше в сила.

В по-голямата част от Япония извънредното положение бе вдигнато на 14 май.

За да се предотврати разпространението на новия коронавирус, здравни експерти от цял свят препоръчват хората да носят маски, когато е трудно да се спазва социална дистанция, на фона на облекчаването на ограничителните мерки.

Японските педиатри обаче предупредиха родителите, че за най-малките деца носенето на маски е опасно.

"Маските може да затруднят дишането, защото децата имат тесни въздушни пътища", се посочва в предупреждението на асоциацията. Експертите изтъкват също, че това би увеличило натоварването на сърцето и съответно риска от сърдечен удар.

Нека спрем използването на защитни маски при деца под две години, призовават педиатрите в съобщението, публикувано на сайта на педиатричната асоциация. В него се изтъква, че в страната е имало много малко тежки случаи на Covid-19 при деца, че те обикновено се заразяват от членовете на семействата си и че почти не е имало епидемични взривове на заразата в училищата и детските градини.

Американските Центрове за контрол на заболяванията и Американската педиатрична академия също смятат, че децата на тази възраст не бива да носят маски.