Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер поиска днес от Съвета на ЕС да приеме България и Хърватия в Шенген и в същото време призова румънското правителство да сложи край на рисковете, които засягат процеса на борбата срещу корупцията, за да може и Румъния да се присъедини към зоната за свободно движение, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Изявлението на Вебер беше по повод традиционната годишна реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Европейския съюз в ЕП днес.

"Призоваваме Съвета да включи България и Хърватия в Шенген. Искам от румънското правителство да сложи край на рисковете, които засягат процеса на борбата срещу корупцията, за да може всичките три страни да имат възможността да се присъединят към Шенген. Европа е Европа на демокрацията", посочи Вебер.

За втори път през последните дни лидерът на групата на ЕНП в ЕП критикува румънското правителство, след като заяви в телевизионно интервю вчера, че "социалистическото правителство в Букурещ злоупотребява с властта с цел да улесни корупцията".

"Съществува едно правителство, което използва по неправилен начин мнозинството си, за да защити вече осъдения лидер на социалистическата партия", изтъкна още Вебер по време на дебатите в ЕП вчера.

Той дори обвърза ситуацията в Румъния с тази в Унгария, където нарушаването на демократичните правила накараха Европейския парламент да гласува доклад - призив за задействане на член 7 от Лисабонския договор, който предвижда налагането на санкции заради нарушение на нормите на ЕС.

Манфред Вебер е фаворитът (засега) на ЕНП за наследник на поста на Юнкер - председател на ЕК, след евроизборите през месец май 2019 г. Той вече обяви готовност да се кандидатира за поста.

Румънски евродепутати от ЕНП и АЛДЕ коментираха разнопосочно изявленията на Вебер.

"Трябва да признаем, че има фактори в европейските институции, които нямат доверие в настоящото (румънско) правителство и задължение на правителството е да отхвърли тези подозрения, да спечели доверието на международните партньори (. . .) Ясно е, че в момента Хърватия и България са в по-добри позиции за бързо присъединяване към Шенген, отколкото е Румъния под правителството на (Виорика) Дънчила", заяви румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, който е говорител на ЕНП.

Той обаче изтъкна, че евентуално разделяне на България и Румъния при влизането им в Шенген би било трудно от техническа гледна точка.

"Границата между България и Румъния беше предвидено да бъде вътрешна граница в Шенгенското пространство и като такава на практика да не съществува. Едно разделяне по въпроса за Шенген е технически трудно и скъпоструващо, защото ще трябва да бъде защитена границата между Румъния и България като външна граница на Шенген", посочи Мурешан.

На свой ред евродепутатката Ренате Вебер, член на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/, заяви, че думите на Манфред Вебер представляват по-скоро част от предизборна кампания, като потенциален кандидат за председател на Европейската комисия.

"Искаше да нанесе удар в кампанията, именно защото в Букурещ има социалистическо правителство (. . .) Но това, което прави, е дълбоко несправедливо, защото Румъния е изпълнила всичките си задължения за влизане в Шенген още преди години (. . .) Да разделяш днес България от Румъния, при условие, че по всички показатели България е след Румъния, само защото в България е на власт член на ЕНП, това е политиканска логика по време на кампания, дълбоко несправедлива", посочи румънската евродепутатка.

По думите й Румъния е била държана толкова дълго извън Шенген именно защото България не е била подготвена. Тя обаче изрази съмнение, че може да се стигне до обсъждане в Брюксел на вариант за разделяне на двете страни в процеса на присъединяването им към Шенген.

Междувременно холандският премиер Марк Рюте заяви днес на съвместна пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ, че страната му има безпокойства по отношение на спазването на правовата държава в Румъния, предаде Медиафакс.

"Истина е, че следим и ние последните събития в Румъния. Имаме и ние безпокойства по отношение на правовата държава. Европейската комисия също изрази загриженост. Ще видим първо какво ще каже Европейската комисия. Правовата държава е от изключително значение", посочи Рюте.

На снимката: Вече месец продължават антикорупционните протести в Румъния