България, за разлика от много държави, без да шуми, си направи преградно съоръжение, купи кораби, повиши квалификацията на своите моряци, направи необходимото за техниката, направи законови промени и при абсолютна пълна координация между всички служби и всяка вечер се задържат мигранти. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с председателя на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер посети с. Резово.

Премиерът подчерта, че страната ни е пример и за поддържането на добросъседството с Турция. "Когато работи и споразумението с Турция, ефектът и резултатите са видими. България наистина е модел", каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят заяви, че страната ни незабавно трябва да бъде приета в Шенген по въздух и вода. "Ако България и по суша е в Шенген, и утре дойде правителство, което не се справя с мигрантската вълна, то тогава мигрантите директно ще отидат в Германия, Холандия. Затова по суша представлява риск, но по въздух и вода не е риск. Трябва незабавно да ни вкарате в Шенген, както заслужаваме, по въздух и вода, и когато всички държави подпишат споразумения за изнесени центрове за бежанци извън границата, тогава да влезем и по суша. Това е абсолютно реалистично", добави още премиерът Борисов.

Манфред Вебер благодари на министър-председателя Бойко Борисов за опазването на външната граница. "Всичко, което видяхме в последните 3 години, доказва, че страната ви може да осигурява граничния контрол и да опазва външните граници на ЕС. Това е посланието ми и към другите държави в Европа, че България върши страхотна работа по опазване на границата. С лидерските си качества, които премиерът Борисов показа с добрите контакти с турския президент Ердоган моето впечатление е, че България може да е модел за останалите държави в ЕС, че може да се осигурява един успешен граничен контрол", заяви още председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент.

Според Манфред Вебер страната ни изпълнява всички изисквания за присъединяване към Шенген, дори "по-добре от други страни". "Тези, които са леко скептични за присъединяването, ще им кажа да не говорят само теоретично, а да дойдат и да видят какво България прави по границата", добави още Вебер.

Радвам се, че оценката за нашите усилия е толкова висока, защото това е и оценка за спазените от страната ни обещания, заяви министър Валентин Радев. Той уточни, че обстановката по границата е спокойна, но винаги има потенциална опасност и ние сме готови за евентуални промени. Затова продължаваме - 85 процента от тези 160 млн. евро са договорени, остава една малка част за надграждане на физическото съоръжение с допълнителни камери, сензори и всичко останало, което е необходимо. И това като направим сме защитени от тази потенциална опасност, поясни министър Радев.

Германска делегация, водена от Манфред Вебер, председател на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент, заедно с премиера Бойко Борисов инспектираха границата ни с Турция при устието на р. Резовска на Черно море, като извършиха обход по пътя край изграденото инженерно съоръжение. Заедно с тях бяха вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Преди това, придружаван от министър Валентин Радев и директора на ГД "Гранична полиция" гл.комисар Светлан Кичиков, Манфред Вебер посети Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас. На място германската делегация се запозна с отговорностите и работата на центъра, системите за наблюдение, взаимодействието и сътрудничеството с партньорски служби на национално, регионално и европейско ниво. Гостите бяха информирани и за успешното участие на служители от РДГП - Бургас в операции, координирани от Европейската служба за гранична и брегова охрана.

С хеликоптер на гранична полиция бе извършено облитане на голям периметър от инженерното съоръжение на българо-турската граница. Германската делегация посети и ГПУ - Малко Търново, където се запозна и с работата на локалния координационен център /ЛКЦ/. Граничното полицейско управление Малко Търново е с най-голямата зона за отговорност в РДГП - 141 км държавна граница, от които 31 км сухоземна и 110 км речна - по реките Резовска и Делийска. Координационният център е част от интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Той осигурява значително предимство на граничните наряди при противодействие на нелегалната миграция. След изграждането и въвеждането на интегрираната система за видеонаблюдение, заедно с останалите комплексни мерки, ефективността на граничния контрол е значително увеличена, а миграционният натиск чувствително е намален.