Присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона е възпрепятствано от Холандия и Франция. Министърът на външните работи на България Екатерина Захариева заяви това в интервю пред руското издание "Известия", цитирано от "Фокус".

"От началото на 2011 г. Европейската комисия и Европейския парламент са издали много резолюции и доклади, които призовават страните от Европейския съюз да приемат България и Румъния в Шенгенското пространство, но това не произвежда видими резултати - заявява Захариева.

Две държави - Холандия и Франция, все още изразяват загриженост относно приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, посочи външният ни министър.

"След избухването на миграционната криза мога да разбера техните притеснения, но не мога да намеря истински аргументи за отказа. До 2011 г. вече сме изпълнили всички технически изисквания и сега, в условията на масов приток на бежанци в ЕС, доказахме своята способност да защитим външните граници на Европейския съюз. По този начин няма причина България и Румъния да не бъдат включени в Шенгенското пространство".

Вицепремиерът подчертава, че София продължава да води преговори с двете страни, за да ги убеди да приемат страната в Шенгенското пространство.

"Неефективна борба с корупцията е по-скоро пресилен претекст, който позволява да се отложи приемането на страните от Шенген", коментира ръководителят на отдела за европейска интеграция на руския Институт по Европа Олга Потьомкина.

Тя свързва загрижеността на страните от ЕС със сложна миграционна ситуация. Въпреки факта, че в сравнение с 2015 г. притокът на бежанци е станал значително по-малък, балканското направление остава доста уязвимо.

След блокиране на "либийския път" трафикантите ще търсят начини за транспортиране на хора през Черно море през България и Румъния, смята експертът.

Според нея, участието в Шенген за България и Румъния има не само важно техническо значение, но и такова за имиджа на страните: така те ще се почувстват равностойни участници в Европейския съюз и ще получат по-голяма тежест.