Правителствата на Норвегия, Швеция, Финландия, Дания и Исландия приканиха по-рано днес гражданите си да спазят минута мълчание в 12 часа местно време (13 ч. българско), предаде БТА.

В петък ултрадесният националист и твърд противник на марксистите и мюсюлманите Андерш Брайвик взриви кола бомба пред офиса на премиера на Норвегия, а след това разстреля хладнокръвно 85 души на о. Ютьоя, където бяха на лагер младежи от управляващата Работническа партия. Атентаторът бе заловен часове по-късно и направи самопризнания.
Общо 93 са жертвите на двата атентата, около 100 са ранените.

В цяла Норвегия точно в този час спряха работа железопътният трафик, летищата и фондовата борса. В знак на траур националните флагове в скандинавските страни са спуснати наполовина. Цялото норвежко кралство семейство запази минутата мълчание пред сградата на университета в Осло. Крал Харалд Пети, кралица Соня, както и премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг бяха облечени в черно.

Паметта на жертвите бе почетена и от Европейската комисия. Жестът на съпричастие към трагедията бе изразен в началото на дневния брифинг на ЕК в присъствието на комисаря Мария Даманаки. Комисарят призова журналистите да се присъединят към израза на солидарност с мъката на хората в Норвегия и уточни, че към жеста се включват и всички служители на комисията.

Днес в 13 часа местно време (14 ч. б.вр.) 32-годишният Брайвик се яви пред съда, където беше гледана мярката му за неотклонение. Прокурорите и полицията поискаха задържане във временен арест за период от 8 седмици, който да може да бъде подновен, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.
Предстои съдията по случая Ким Ким Хегер да оповести решението си.

Последна актуализация в 15.45 ч.