Френският президент Еманюел Макрон защити пенсионната реформа в новогодишното си обръщение към французите, предаде Ройтерс и .

Макрон изтъкна, че се надява правителството бързо да постигне компромис със синдикатите по отношение на планираната реформа.

Френските синдикати се опитват да убедят бившия инвестиционен банкер Макрон да се откаже от пенсионната си реформа с поредица от национални стачки, започнали на 5 декември.

Пенсионната реформа ще бъде осъществена, защото тя е проект за социална справедливост и прогрес, каза Макрон в излъчваното по телевизията обръщение към френския народ.

Макрон иска да замени действащата френска пенсионна система, която предвижда 42 различни режима за пенсиониране, с единна система за пенсиониране с точки, която според правителството му ще бъде по-справедлива и прозрачна.

В новогодишното си обръщение френският президент засегна и темата за Брекзит. Той подчерта, че иска силни взаимоотношения с Великобритания след излизането й от Европейския съюз.

"Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз е тест за нашата страна. Ще работя за съхраняването на силните отношения между двете страни", заяви Макрон.