Френският президент Еманюел Макрон се отказа предварително от пенсията, която ще има правото да получава след края на мандата си като държавен глава, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Освен това Макрон се отказа и от пожизненото си място в Конституционния съвет, което също му е гарантирано като държавен глава. Бившите президенти са доживотни членове, за което получават по 13 500 евро на месец.

Френското президентство съобщи новината вчера, на фона на протестите срещу планираната от правителството на Макрон пенсионна реформа. Според президентството обаче целта на държавния глава не е да прави демонстрация.

Пенсията на държавния глава възлиза брутно на 6220 евро на месец. Според закон от 1955 г. държавният глава получава тези средства независимо от възрастта си, продължителността на мандата си или други приходи.

Същевременно Макрон призова протестиращите против пенсионната реформа във Франция към "примирие", предаде Франс прес.

Протестното движения са защитени от конституцията, подчерта Макрон, но добави, че "има моменти в живота на една нация, когато е добре да умеем и да сключваме примирие, за да покажем уважение към семействата и живота на семействата" и изрази надежда, че "колективната интелигентност ще победи".

Френският президент направи това изявление в столицата на Кот Д'Ивоар Абиджан, на съвместна пресконференция с президента Аласан Уатара.