Френското правителство няма нищо общо с карикатурите на пророка Мохамед, публикувани през 2015 г. в парижкото сп. "Шарли ебдо". Това съобщи днес президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю за катарската телевизия "Ал Джазира", откъси от което са качени на сайта й, предаде ТАСС.

"Тези рисунки са публикувани от независимо издание, което няма връзка с правителството на Франция. Френските власти нямат нищо общо, това не е проект на правителството", заявява Макрон.

Френският президент отбелязва, че се отнася с разбиране към гнева на мюсюлманската общественост по повод карикатурите на пророка Мохамед. Според него обаче антифренските протести в ислямския свят са предизвикани от неправилна интерпретация на изявлението му отпреди две седмици след атентата край Париж, при който терорист уби учител, показал рисунките на свои ученици.

"Хората разбраха, че съм бил подкрепял тези рисунки, но това не е така", подчертава Еманюел Макрон.

Мюсюлманите срещу Макрон

В пакистанските градове Лахор, Мултан вчера, а в Карачи - днес, се събраха хиляди демонстранти. Те изгориха изображение на френския президент Еманюел Макрон и поискаха Пакистан да прекъсне връзките си с Франция. Десетки от тях тъпчеха френски знамена и скандираха за бойкот на френските продукти.

Стотици палестинци протестираха в Ерусалим срещу Макрон пред джамията Ал Акса - третото най-свещено място за исляма. "С нашите души и с нашата кръв се жертваме за нашия пророк Мохамед", скандираха те. Младежи влязоха в сблъсъци с израелската полиция, след като излязоха от джамията и се насочиха към Стария град.

Десетки хиляди мюсюлмани протестираха вчера в Бангладеш. Участниците в демонстрацията в столицата Дака призоваха за бойкот на френските стоки и носеха транспаранти, на един от които пишеш, че Макрон е "най-големият терорист на света".

В мюсюлмански квартал на индийския град Мумбай бяха разлепени плакати, на които френският президент е изобразен с ботуш на лицето и наречен "демон".

В Афганистан членове на ислямистката партия Хезб-и-ислами изгориха френското знаме. Партийният лидер Гулбудин Хекматияр предупреди Макрон, че ако ситуацията не бъде поставена под контрол, "тръгваме на Трета световна война и Европа ще бъде отговорна".