Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод конфликта между президента на Франция Еманюел Макрон и този на Турция Реджеп Тайип Ердоган. 

"Търсете диалога, а не конфронтацията. Франция и Еманюел Макрон са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Реджеп Тайип Ердоган. И пред двамата дадох за пример европейска България, която продължава да е пример в отношенията със съседна Турция. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните", заявява още Бойко Борисов.

Припомняме, че конфликтът тръгна от речта на френския президент на церемонията в памет на френския учител, обезглавен, тъй като показал карикатури на пророка Мохамед в клас. Макрон обеща Франция да продължи да защитава ценностите си. По-рано този месец Макрон обеща да се бори срещу "ислямисткия сепаратизъм", който по думите му заплашва да завладее някои мюсюлмански общности във Франция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган три пъти в рамките на три дни критикува френския президент Еманюел Макрон, казвайки, че той "е изгубил посоката" и има проблем с мюсюлманите, нуждае се от преглед за психично здраве. Това накара Париж да отзове посланика си в Турция. Ердоган призова също Туция да пренебрегне френските стоки.