Трети пореден ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към Еманюел Макрон. Днес той призова турците да бойкотират френските стоки на фона на спор с Париж по въпроса за отношението към мюсюлманите във Франция, предаде АФП.

"Така както някои във Франция казват "не купувайки турските стоки", аз се обръщам оттук към моята нация: най-вече не обръщайте внимание на френските марки, не ги купувайте", заяви Ердоган в реч в Анкара.

През последните дни зачестиха призивите за бойкот на френски стоки в социалните мрежи в мюсюлманския свят, след като френският президент Еманюел Макрон обеща, че Франция ще продължи да защитава карикатурите на пророка Мохамед в реч в памет на френския учител, обезглавен по-рано този месец в предградие на Париж, защото показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час за защита на свободата на изразяване.

Не е ясно за момента какви призиви за бойкот на турски стоки визира Ердоган в изказването си, тъй като Париж не е обявявал публично нищо в този смисъл, отбелязва АФП.

Изявленията на Ердоган са направени в атмосфера на силно напрежение между Турция и Франция - две страни, съюзнички в НАТО, чиито отношения се влошиха на фона на разногласия във връзка със Сирия, Либия и Източното Средиземноморие, посочва АФП.

Турският президент, който обвинява Макрон в "ислямофобия", неколкократно изрази съмнения в "психическото здраве" на френския си колега, като тези неособено дипломатични изказвания предизвикаха възмущението на Париж и доведоха до отзоваване за консултации на френския посланик в Анкара.

Днес Ердоган, който отново определи френския президент като "лидер, нуждаещ се от преглед на психическото му състояние", призова европейските лидери да спрат това, което той определи като "кампания на омраза, която е водена от Макрон" срещу мюсюлманите.

Ердоган критикува също и лидери на други европейски страни, без да ги назовава, като ги обвини, че подкрепят "омразата към исляма и мюсюлманите" и ги определи като "фашисти" и "нацисти".

Кампания на линчуване, подобна на тази срещу евреите в Европа преди Втората световна война се води сега срещу мюсюлманите, каза Ердоган.

Той посочи, че омразата към исляма и мюсюлманите се е превърнала в държавна политика в някои европейски страни, политика, която се ползва с подкрепа на високо равнище, съобщава Анадолската агенция.

Ердоган заяви също, че Европейският парламент, който изразява позиция по всеки въпрос, свързан с Турция, не трябва да остава безмълвен пред надигащата се ислямофобия.

"Ние виждаме антиислямските обиди и расисткия тероризъм на Макрон като заплаха за националната ни сигурност и от това се ръководим, когато изготвяме плановете си", подчерта Ердоган, като добави, че Турция ще предприеме ответни мерки, ако е необходимо.

Ердоган също така призова международната общност да "защити мюсюлманите във Франция, които са преследвани заради вярата си" и да спре кампанията на Макрон на "омраза".

"Франция действително е част от нацизма. Човекът, който ръководи Франция и който се нуждае от психиатрично лечение, започна да насърчава атаките срещу мюсюлманите", продължи Ердоган.

Междевременно едва днес Турция осъди  "чудовищното убийство" на френския учител Самюел Пати. след тато преди това Анкара бе обвинена, че е запазила мълчание за убийството.

Ние силно осъждаме чудовищното убийство на Самюел Пати и отхвърляме това варварство. Това убийство не може да бъде оправдано по никакъв начин, посочи турският президентски говорител Ибрахим Калън в Туитър.

Остра реакция след скандалните нападки на Ердоган

Германският канцлер Ангела Меркел окачестви като "клеветнически" нападките на турския президент Реджеп Ердоган към френския му колега след изказването на Еманюел Макрон за исляма, заяви говорителят на Меркел, цитиран от Франс прес.

Това са абсолютно недопустими клеветнически изявления, особено в контекста на чудовищното убийство на френския учител Самюел Пати от ислямистки фанатик, каза Щефен Зайберт, след като Ердоган постави под въпрос "психическото здраве" на Макрон.

Френският президент получи подкрепа от мнозина европейски представители, сред които холандския президент Марк Рюте. "Изявленията на президента Ердоган срещу президента Еманюел Макрон са недопустими. Холандия застава решително редом с Франция в защитата на общите ценности на ЕС, в защита на свободата на словото, против екстремизма и радикализма", заяви в Туитър Рюте.

Вчера подкрепата за Макрон изразиха ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Съветът на ЕС по външни работи може да заседава извънредно заради Турция, потвърди днес говорител на върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Не изключвам такава възможност, подобно решение може да бъде взето в следващите часове и дни, посочи говорителят в отговор на въпроси на пресконференция, свързани с напрежението между Анкара и Париж. Насрочено е заседание на европейските външни министри през ноември, но при необходимост може да бъде свикана извънредна среща, добави той.

Говорителят отбеляза, че Европейският съвет включи в дневния ред на предстоящото заседание през декември обсъждане на отношенията с Турция на фона на напрежението с Кипър и Гърция. Той добави, че изявлението на Борел, с което нападките на турския президент Реджеп Ердоган срещу френския президент Еманюел Макрон се определят като "неприемливи", не е израз на липса на воля за действие. Липсата на незабавна реакция не изключва дългосрочни действия, заяви говорителят.

Винаги целта ни са диалогът и сътрудничеството, не подкрепяме призивите за бойкот (на френски стоки в мюсюлманския свят - бел. кор.), досега нито една страна не е последвала тези призиви. Очакваме от Турция да направи така, че да можем да продължим отношенията си в положителна светлина. Ако напрежението срещу ЕС или държава от ЕС от страна на Анкара нарасне, ще трябва да помислим по-задълбочено как да постъпим, посочи говорител на Европейската комисия.