Френският президент Еманюел Макрон проведе днес телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски за ситуацията около Запорожката АЕЦ, предаде Франс прес.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която в момента е под контрола на руските въоръжени сили, нееднократно бе поразена при обстрел, добавя БТА.

Телефонният разговор е бил проведен "по обед" и е продължил 1 час и 20 минути, съобщи Елисейският дворец. Засега той не е разпространил подробности за неговото съдържание.

Руските въоръжени сили, които нахлуха в Украйна на 24 февруари, превзеха Запорожката АЕЦ в началото на март.

От края на юли централата стана мишена на няколко удара, за които двете воюващи страни се обвиняват взаимно. Това породи опасения за ядрена катастрофа, като миналата седмица бе свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Евентуална ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ заплашва цяла Европа, предупреди вчера украинският президент и обвини руската армия, че "бомбардира околните населени места" от територията на централата.

Предишният телефонен разговор на Макрон със Зеленски се състоя на 1 август, припомня АФП.

"Всеки радиационен инцидент в Запорожката АЕЦ може да засегне голям брой страни. Всичко зависи единствено от посоката и скоростта на вятъра. Трябва да преминем от дискусии и призиви към нови строги санкции срещу Русия, срещу Росатом и цялата ядрена индустрия на терористичната държава. Всички руски войски трябва да бъдат незабавно изтеглени от завода и съседните райони без никакви условия". Това написа между временно Зеленски в канала си в Telegram.

"Светът се бори от много десетилетия за правилен контрол върху всички дейности с ядрени материали и радиационна безопасност. И ако сега на света му липсва силата и решимостта да защити една ядрена централа, това означава, че светът губи. Все още има шанс да предотвратим това поражение", добавя украинският президент.