Германия и Франция искат да бъде създаден общ бюджет за еврозоната в перспективата на 2021 година, чиято цел да бъде  по-добра защита от кризи. Това обявиха днес лидерите на двете страни, предаде Франс прес.

Двамата говориха над четири часа в замъка Мезеберг до Берлин. Меркел, чиито позици в последните дни са отслабени, се нуждае от Макрон, за да покаже партньор в търсенето на европейско решение. Френският президент, от своя страна се нуждае от германския канцлер, за да реализира предложенията си за реформи в Еврозоната. И двамата получиха отговори.

"Ние се ангажираме с един бюджет за еврозоната, който ще има за цел увеличаване на инвестициите", заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в Берлин с френския президент Еманюел Макрон. Според Меркел този ход също ще насърчи икономическа конвергенция между страните членки във валутния съюз.

От дълго време Макрон настояваше за изграждането на такъв механизъм за солидарност и стабилност за 19-те страни членки на еврозоната.

Този бюджет, в който ще има "разходи и приходи", би могъл да бъде създаден през 2021 година, при условие че проектът бъде одобрен от останалите 17 страни от еврозоната, уточни френският държавен глава.

Бюджетът би могъл да се захранва от национални вноски или от бюджета на ЕС, допълни Меркел.

И двамата ръководители обаче не споменаха конкретна сума за този бюджет, посочва АФП.

Макрон отдавна настоява за такъв бюджет, който да бъде няколко процента от брутния вътрешен продукт, а това означава стотици милиарди евро, сума която Германия досега отхвърляше, отбеляза Франс прес. 

Двамата лидери на Германия и Франция също така договориха извънреден фонд като част от реформите и намаляване на имиграцията към Европа.

"Искаме солидарност между държавите по мигрантския въпрос", коментира Меркел и допълни, че са постигнали съгласие с Макрон да намалят незаконната имиграция.

Френският президент Еманюел Макрон призова за общ отговор на "миграционното предизвикателство" в ЕС, където отделни държави са изкушени от национални решения, предаде Франс прес.

Необходим е "европейски отговор на миграционното предизвикателство", заяви Макрон.

Европа трябва да разполага с по-голям капацитет за наблюдение на външните си граници, но и с повече "механизми на солидарност както извън границите ни, така и вътре в тях" за пристигащите мигранти, добави френският президент.

Европа е изправена пред цивилизационен избор при наличието на антиевропейски и националистични изказвания, каза Макрон.

"Тази среща на върха идва в момент на истината за всяка от страните ни и за континента ни. Това може би е дори цивилизационен избор между тези, които смятат, че Европа е готова да се разпадне и тези, които искат да придвижат Европа напред", заяви още Макрон.

Двамата лидери се споразумяха и за намаляване на броя на еврокомисарите, който в момента е 28.