"Питаме премиера Борисов- каква е позицията на България за миграцията. Европа се раздира от противоречия по въпроса. Германското правителство е изправено пред политическа криза. Германия, Италия и Австрия обявяват обща ос срещу нелегалната миграция, също и Вишеградската четворка, с нейните предложения и решения. САЩ посочиха миграцията като най-големия проблем пред Европа." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията. Тя настоява Бойко Борисов, преди да замине на заседание на правителствените ръководители на ЕС на 28-29-ти юни, да се яви в българския парламент и да информира българското общество - с каква позиция отива по тези въпроси.

 "Вътрешният министър на Германия, а и не само той, настоява бежанците да се връщат в държавите, в които мигрантите за първи път са пресекли границата на ЕС. Българското правителство съгласно ли е с тази позиция? Ако не е - какво ще предложи?", попита председателят на БСП. Тя заяви, че бежанците, преминали за първи път през България, преди да стигнат Европа, са 44 282 души по официални данни на Държавната агенция за бежанците. "Ако се приеме предложението на германския вътрешен министър, тези хора ще трябва да се върнат в България", обясни тя.

 Корнелия Нинова припомни, че през 2017 г. Германия, Франция и Австрия вече са поискали да ни върнат такива хора - общо 7842 души, пак по данни на същата агенция. "България е приела обратно 3249-ма. Макар и бавно, този процес си върви. Защо правителството мълчи?", попита Нинова. Тя сподели и позицията на БСП по тази тема. "Връщане на бежанците в държавата, от която са дошли, а не връщането им в България", подчерта председателят на БСП.