Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че посланикът на страната му в Нигер е бил "буквално взет за заложник" от военната хунта и получава за храна само "военни дажби", предаде Франс прес.

"В Нигер, докато ви говоря, имаме посланик и дипломатически персонал, които буквално са взети за заложници във френското посолство", каза Макрон по време на посещение в Семюр ан Оксоа, Източна Франция.

"Пречат им да си доставят храна. Той (посланикът) се храни с военни дажби", добави френският президент, цитиран от Франс прес и БТА.

Преди два дни пък Министерството на външните работи на Франция съобщи, че френски служител е бил арестуван в Нигер, предаде Асошиейтед прес. Според ведомството Стефан Жулиен, съветник на френските граждани в чужбина - недипломатическа, изборна длъжност - е бил арестуван миналия петък, и призова за "незабавното му освобождаване".

Френското МВнР не даде подробности за това къде и как е бил арестуван Жулиен и дали в Париж са знаели къде е бил задържан. Ведомството само заяви, че Франция следи ситуацията отблизо и е "напълно мобилизирана", за да му осигури защитата, която се полага на всеки, намиращ се в друга държава.

Военните в Нигер свалиха президента Мохамед Базум през юли, а миналия месец наредиха на френските служители да напуснат страната - заповед, която Франция отказа да изпълни, заявявайки, че нигерската хунта не е легитимната власт в страната, припомня БТА. Военното сътрудничество обаче е преустановено след преврата, чиито лидери твърдят, че правителството на Базум не прави достатъчно, за да защити страната от бунтовниците.

Близо 1500 френски военнослужещи са базирани в Нигер, за да помагат на местните сили в борбата с ислямските екстремисти. Преди дни Нигерската военна хунта обвини Франция, че "разполага свои сили" в няколко западноафрикански държави с изглед за "агресия" срещу Нигер.

"Франция продължава да разполага свои сили в няколко страни членки на Икономическата общност на западноафриканските държави като част от подготовката за агресия срещу Нигер, която тя обсъжда заедно със споменатата организация", най-вече "в Кот д'Ивоар, Сенегал и Бенин", заяви полковник Амаду Абдраман, един от лидерите на хунтата в Ниамей, в изявление по нигерската национална телевизия, предаде Франс прес.