Военните лидери на Нигер отвориха отново въздушното пространство на страната за търговски полети, съобщи днес министерството на транспорта, цитирано от Ройтерс и БТА. Пучистите бяха затворили въздушното пространство на 6 август, припомня агенцията.

Действията на превратаджиите тогава принудиха "Ер Франс" и други превозвачи от Европа да отменят някои полети и да изберат по-дълги маршрути през африканския континент. Територията на Нигер, която няма излаз на море, е почти два пъти по-голяма от Франция и е нормално много от въздушните маршрути, пресичащи Африка, да минават над тази страна, отбелязва Ройтерс.

Военната хунта отначало затвори въздушното пространство на Нигер под заплахата от военна намеса на западноафриканския блок (ЕКОВАС, Икономическата общност на западноафриканските държави - бел. ред.). Пучистите не посочиха причина за вдигане на забраната.

Междувременно дипломатическото напрежение между управляващия военен режим и Франция, която не признава легитимността му, е в разгара си, въпреки че 1500 френски войници са разположени в Нигер, за да участват в борбата срещу джихадистите по силата на двустранни военни споразумения. Новите власти денонсираха някои от тези споразумения.

Нигер също така отне дипломатическия имунитет и визата на френския посланик Силвен Ите и поиска той да напусне страната, според разпореждане на Министерството на вътрешните работи на Нигер и заповед на Върховния съд. Според последния документ тези решения се дължат на "неоправданата враждебност" на Франция към Нигер и факта, че присъствието на Ите на нигерийска територия създава "сериозен риск от нарушаване на обществения ред".

В отговор френският президент Еманюел Макрон похвали работата на посланика и посочи, че новите власти, дошли на власт с преврат, нямат право да искат експулсирането му. Съгласно член 22 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения помещенията на посолството са "неприкосновени" и на представителите на държавата, в която се намират, не е позволено "да влизат в тях, освен със съгласието на ръководителя на мисията", припомня АФП.