По време на почти четвъртвековната си работа (24 години) Хагският трибунал повдигна обвинения срещу общо 161 души, от тях мнозинство са сърбите - 94. Хърватите са 29, босненците и албанците - по девет и по двама черногорци и македонци.

Вижте снимки >>>

Осъдени са 90 души, една от които жена - бившият президент на босненската Република Сръбска Биляна Плавшич.

Шестима бяха осъдени на доживотен затвор. 56 вече са излежали присъдите си, 14 са още в затвора.

17 обвинени починаха преди или по време на процесите, а девет - по време на излежаването на присъдите.

В затвора, преди да бъде осъден, от сърдечен удар почина бившият югославски президент Слободан Милошевич. Той бе един от най-високопоставените подсъдими по обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Военният лидер на босненските сърби Ратко Младич, известен като "касапинът на Балканите", получи максималната присъда - доживотен затвор, а политическият им лидер Радован Караджич - 40 години затвор.

На 29 ноември, в края на работата на трибунала, босненският хърватски генерал Слободан Праляк се самоуби демонстративно с отрова в момента, когато Апелативната камара потвърди присъдата му от 20 години затвор.

Освен Праляк, още двама се самоубиха – сръбският кмет на Вуковар Славко Докманович и сънародникът му, тогавашният лидер на хърватските сърби Милан Бабич бяха намерени обесени в килиите им.

Най-неочаквана бе оправдателната присъда срещу лидера на сръбските радикали Воислав Шешел, който бе обвинен в престъпления срещу човечеството и военни престъпления на териториите на Хърватия, областта Войводина и в Босна и Херцеговина. Той лежа в следствения арест 11 години и половина и против него бяха водени още три процеса по обвинение в неуважение към съда.

Сега щафетата се поема от Механизма за международните наказателни трибунали. Това ще е структурата, отговаряща за приключването на работата на международните наказателни трибунали за Руанда и за бивша Югославия.

Механизмът ще гледа делата на Караджич и Младич, които обжалваха присъдите си, жалбата на прокуратурата по оправдателната присъда на Шешел, както и делото против двама бивши ръководители на сръбската Държавна сигурност - Йовица Станишич и Франко Симатович.