Гръцкият премиер Алексис Ципрас не успя да получи подкрепа от лидера на основната опозиционна партия Кириакос Мицотакис, за да изгради консенсус преди интензивните преговори между Гърция и Македония за разрешаване на дългогодишния спор за името.

Ципрас обсъди и с председателката на ПАСОК Фофи Генимата гръцко-македонските отношения и спора за името, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Няма да разделим гърците, за да обединим Скопие", заяви лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение след срещата с Ципрас.

Мицотакис каза, че решаването на проблема за името не е само външнополитически въпрос, а и сериозна тема, свързана с гръцката история и със "самата идентичност на гърците".

Правни гаранции, че ще престанат иредентистките твърдения и фалшифицирането на името, съставно название за обща употреба с географско определение, както и лидерска среща са исканията на гръцката социалистическа партия ПАСОК, които бяха представени на премиера Алексис Ципрас от лидера на ПАСОК Фофи Генимата, съобщи агенция МИА от Атина.

След продължила един час среща Фофи Генимата подчерта позицията на ПАСОК, че гръцкото правителство е започнало преговори без да има потвърдена национална линия по въпроса и без консенсус в управляващата коалиция.

Атина и Скопие се договориха да ускорят преговорите, за да стигнат до решение на спора, който пречи на амбициите на малката, но стратегически разположена бивша югославска република, да се присъедини към НАТО и ЕС.

Гърция смята, че името Македония предполага териториални претенции към нейната северна провинция със същото име. Стотици хиляди гърци протестираха в Солун миналия уикенд срещу използването на думата "Македония" в каквото и да било решение на спора.

Мицотакис, чиято партия води в социологическите проучвания, обвини Ципрас, че не е настоял пред Скопие за промени в конституцията им, като "необходимо предварително условие" за преговори.

Пратеникът на ООН по спора за името Матю Нимиц ще посети и двете страни следващата седмица.

Влиятелната Гръцка православна църква също се намеси, като обяви, че е против споразумение, съдържащо името "Македония".