Той е на еднодневно посещение в Косово. Премиерът Борисов призова за диалог между Белград и Прищина, за да могат двете страни да решат проблемите, защото само тогава могат да кандидатстват за членство в Евросъюза. Той посочи, че се надява Скопие и Атина също да разрешат проблема с името на Република Македония.

Българският премиер подчерта, че транспортните коридори 8 и 10, които минават през България и Косово, са важни за свързването на Косово със страните от Европейския съюз. По думите на Борисов много е важно да се работи за подобряване на дигиталната инфраструктура в региона.

Освен това всичките европейски коридори обслужват и Косово. Според него с изграждането на транспортната и дигитална инфраструктура целият регион ще изглежда по съвсем различен начин.

Борисов подчерта, че предстоящата среща между ЕС и Западните Балкани в София през май е изключително важна, защото само чрез диалог могат да се преодолеят всички проблеми. Затова той се обърна към лидерите на всички балкански страни да забравят егоизма си.

Премиерът добави, че целта е да бъде убеден ЕС, че "не може да останат черни дупки или празнини в Европа", визирайки Сърбия, Косово, Черна гора, Македония и Албания.

Затова Борисов бе категоричен, че всички страни от Балканите трябва да бъдат приети в ЕС, за да се преодолее този проблем. Освен това, за да могат да бъдат ползвани европейските фондове от всички страни в региона, те трябва да преодолеят проблемите си.

"Трябва да убедим Европа, че не е страшно тук, че сме се променили, че вече Балканите сме на съвсем друго ниво", заяви Борисов, цитиран от БТА.
Министър-председателят се съгласи с колегата си Хашим Тачи, че трябва да бъде либерализиран визовият режим за Косово, защото това допринася най-вече за обикновените хора. Той обяви, че ще прояви максимално упорство да помогне по този въпрос.

Борисов прие медал за свободата и независимостта на Косово


В края на срещата българският премиер отново покани Хашим Тачи да присъства лично на срещата между ЕС и Западните Балкани София. Той се надява, че ще се намери компромисно решение за провеждането на срещата, защото Косово е признато от над 100 държави, като подчерта, че България е една от тях. Според Борисов за държавите, които не са признали Косово, ще се намери подходяща форма, за да може и те да бъдат представени на срещата.

Преди срещата с Тачи, министър-председателите на България и Косово Бойко Борисов и Рамуш Харадинай обсъдиха развитието на двустранните отношения и необходимостта от добросъседство като условие за стабилност и просперитет в региона на Балканите.
Констатирана беше необходимост от разширяване на контактите, особено в сферите на икономиката, енергетиката, инвестициите и туризма. Борисов предложи в най-близко време да бъде организирано посещение на ниво министри, което да даде стимул на този процес и да подпомогне развитието на косовската икономика.

На срещата беше отбелязано, че показател за напредъка на реформите в Косово, развитието на гражданското общество и следването на най-добрите европейски практики е разработването на правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата. България е особено заинтересована от напредъка в тази област, защото съществува общност от косовски граждани, деклариращи българско самосъзнание, каза премиерът Борисов.