Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка заяви днес, че трябва да бъде създадена "резервна гранична система" по линията България-Македония, която да предпазва шенгенските страни от проникването на нелегални мигранти от Близкия изток и Северна Африка, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според Соботка е необходимо засилване на охраната на шенгенските граници и да бъде създадена единна европейска гранична и брегова охрана.

"Но тъй като засега нищо такова не действа, трябва по линията България-Македония да се създаде резервна гранична система", каза той.

Според него ЕС трябва да изпрати там техническо оборудване, което да позволи регулиране на мигрантския поток, след като той не може да бъде регулиран в Турция или в Гърция.

Същевременно чешкият премиер призна, че ключът за решаването на мигрантската криза е в успешния изход на мирните преговори за прекратяването на гражданската война в Сирия.

По думите на Бохуслав Соботка тогава мотивацията на мигрантите да тръгват към Европа би намаляла "близо наполовина".

Австрия праща войници на границата

Австрия, която иска да намали притока на кандидати за убежище, ще разположи утре 500 войници на главния граничен пункт със Словения, за да осъществява систематичен контрол върху мигрантите, съобщи полицейски източник, цитиран от Франс прес.

"Досега можехме да извършваме частични проверки, но оттук нататък ще сме в състояние да проверяваме стриктно всеки мигрант", заяви Фриц Грундниг, говорител на полицията в граничната провинция Щирия.

Мярката, която ще бъде приложена на граничния пункт Шпилфелд, е част от план за осъществяване на по-строг контрол върху влизането на мигранти в Австрия.

Австрийското правителство иска в следващите дни повече да не допуска на австрийска територия мигранти, които се опитват да стигнат до скандинавските страни, и да ги връща от границата, както вече прави Германия.