Американската неправителствена организация Институт за стабилизация и преход публикува анализ за ситуацията в Босна и Херцеговина, в който предупреди, че застоят в реформите и вътрешната блокада сериозно заплашват оцеляването на държавата, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

Според авторите на анализа това в крайна сметка може да доведе и до нови въоръжени конфликти в региона, ако международната общност, и особено САЩ, не реагират незабавно.

В сърцето на Европа се разиграва "голяма и опасна криза", а светът не обръща внимание, зает с огнища на нестабилност като Близкия изток, подчертават анализаторите.

Междувременно след началните успехи в следвоенната стабилизация на Босна и Херцеговина през последните десетина години отново се появиха политическо напрежение и проблеми, които в съчетание с незаинтересоваността на международната общност пораждат "мрачни изгледи" за нейното бъдеще, се казва в текста.

Авторите предупреждават, че е възможна и нова война, която може да излезе дори извън границите на държавата. Изход от тази ситуация анализаторите виждат в по-силно ангажиране на международната общност, включително и внасяне на изменения в Дейтънското споразумение, сложило край на войната от 90-те години.

"Само подновен трансатлантически дипломатически подход, който ще бъде ръководен от САЩ и ще замени остарялата миротворческа архитектура на Дейтън с нови конституционни основи, може да спре политическото разпокъсване на страната и на региона", се казва в анализа на американския институт, с който сътрудничат бивши дипломати и висши офицери от въоръжените сили.

Институтът отбелязва още, че важна роля за хаоса в Босна и Херцеговина играят Турция и Русия. Анкара е посочена като главна опора на босненските мюсюлмани, а Москва като ключов спонсор на сепаратизма на босненските сърби, който цели да отклони евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина.

Европейският съюз, според американските анализатори, се е оказал недорасъл и неспособен да контролира предизвикателствата, свързани с Босна и Херцеговина, и затова е дошло време за по-решителна намеса на Вашингтон, на който в момента не му трябва регионална криза в сърцето на Европа.

"Или Вашингтон ще се захване с това сега, когато още може да го контролира, или ще го направи по-късно, но на много по-висока цена", се казва в заключението на анализа.