Венецуелският президент Николас Мадуро даде оценката си за изхода от президентските избори в Аржентина, които бяха спечелени от либертарианеца Хавиер Милей, предаде Франс прес.

"В Аржентина спечели неонацистката крайна десница (. . .) Ние казваме на аржентинците: вие направихте своя избор, но ние няма да мълчим, тъй като идването на власт на десен екстремист с колониален проект е ужасна заплаха", заяви Мадуро по венецуелската държавна телевизия, цитиран от БТА.

Венецуелският президент, който е известен с антиамериканската си реторика, каза, че Милей е човек, паднал "на колене пред северноамериканския империализъм".

Мадуро обвини новоизбрания аржентински президент, че възнамерява да продължи традицията на диктатурите, установени през 70-те години на миналия век в Аржентина, Чили и Уругвай.

"Той иска да наложи на континента ултра-неолибералния проект, който те наричат либерален и който бе установен през 70-те години с държавните преврати на (Аугусто) Пиночет в Чили и на (Хорхе) Видела в Аржентина, както и с държавния преврат в Уругвай", изтъкна Мадуро.

"Ние уважаваме решението на аржентинския народ и просто призоваваме за размисъл върху появата на крайнодесни огнища, които имат за цел да се наложат, за да колонизират наново Латинска Америка и да наложат екстремистки модели. Във Венецуела това не се получи", каза още венецуелският президент.

Като крайнодесен либертарианец определи новоизбрания държавен глава на Аржентина и в. "Гардиън".

Избирането на кандидата, обещал да "премахне" инфлацията и да използва моторна резачка върху държавата (за да ореже финансирането за администрацията - бел. ред.), насочва втората по големина икономика в Южна Америка към непредсказуемо и потенциално бурно бъдеще, според изданието. След преброяването на повече от 99 % от гласовете имитиращият Мик Джагър телевизионен актьор, който често е сравняван с Доналд Тръмп като политик, получи 55,69 % от гласовете срещу 44,3 % за левоцентристкия финансов министър Серхио Маса.

Милей обеща "драстични промени", за да се справи с "трагичната реалност" на Аржентина - растяща инфлация и ширеща се бедност. Той отправи послание и към международната общност: "Аржентина ще се върне на мястото си в света, което изобщо не трябваше да губи."