Ултралибералният икономист Хавиер Милей ще бъде следващият президент на Аржентина. Той спечели вчерашния втори тур на президентските избори с 55,95 срещу 44,04 процента, побеждавайки своя съперник, министъра на икономиката Серхио Маса. Това показват частични официални резултати, оповестени от генералния секретариат на президентството, предаде Франс прес.

Няколко минути по-рано Маса призна поражението си и обяви пред своите симпатизанти, събрали се в неговия предизборен щаб в Буенос Айрес, че Милей "е президентът, когото мнозинството аржентинци са избрали за следващите 4 години". Маса, който излезе начело на първия тур на 22 октомври, допълни, че се е обадил на Милей да го поздрави и да му пожелае късмет.

С победата на Милей страната ще се ориентира надясно на фона на недоволството от растящата инфлация и бедността. Инфлацията се покачи над 140 процента, а бедността се увеличи, докато Маса заемаше поста си.

Милей, който се самоопределя като анархокапиталист, предлага да се намали ролята на държавата и да се овладее инфлацията, докато министърът, срещу когото той се бори, предупреди хората за отрицателните последици от подобна политика. Изборите принудиха мнозина да решат кого от двамата смятат за по-малкото зло, отбеляза Асошиейтед прес.

Аржентина избра начело на страната да застане либертарианец, залагайки на аутсайдер с радикални възгледи за възстановяването на икономиката, страдаща от трицифрена инфлация, задаваща се рецесия и нарастваща бедност. Милей обещава шокова терапия. Плановете му включват закриване на централната банка, отказване от песото и драстично намаляване на разходите - потенциално болезнени реформи, които обаче се харесаха на избирателите, разгневени от икономическите неволи, посочи Ройтерс.

Милей ще встъпи в длъжност на 10 декември и ще замени на поста президента перонист Алберто Фернандес.

Какво обеща Милей

Хавиер Милей, заяви, че "днес започва краят на упадъка" и началото на "възстановяването на Аржентина", предаде Франс прес.

"Това е историческа нощ за Аржентина", каза той в победната си реч пред няколко хиляди свои привърженици, събрали се до предизборния му щаб. 

Поддръжници на Хавиер Милей са се събрали пред предизборния му щаб

Снимка: AP/БТА

"Изправени сме пред колосални проблеми: инфлация, стагнация, липса на истински работни места, несигурност, бедност и нищета", изброи той. "Проблеми, който могат да бъдат решени само ако възприемем отново идеите на свободата."

"Няма място за постепенност, няма място за половинчати мерки", предупреди човекът, който от две години се застъпва за шокова терапия за икономиката, изтощена от хронична инфлация, достигаща 143 процента на годишна база.

Американски реакции след избора на Милей

Съединените щати "поздравяват новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей за изборната му победа", заяви държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Той приветства "високата избирателна активност и мирното протичане на вота". По думите му тези избори са свидетелство за силата на "аржентинските изборни и демократични институции".

В комюникето на Блинкън се казва още, че Съединените щати "очакват с нетърпение да работят с новоизбрания президент Милей и неговото правителство по общите приоритети".

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поздрави Хавиер Милей за избирането му за президент на Аржентина, предаде Франс прес.

"Много се гордея с теб. Ти ще преобразиш страната си и ще направиш Аржентина отново велика", написа Тръмп в своята социална мрежа "Трут Соушъл", преди да бъдат публикувани официалните резултати.

"Поздравявам аржентинския народ за победата на Хавиер Милей. Надеждата отново изгрява в Южна Америка", написа бившият бразилски президент от крайната десница Жаир Болсонаро в социалната мрежа "Екс". Той добави, че се надява "добрите ветрове да достигнат до Съединените щати и Бразилия", за да се върнат "честността, прогресът и свободата".

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва отправи най-добри пожелания към новоизбраното правителство в Аржентина, без да споменава пряко новоизбрания президент Хавиер Милей, който преди време разкритикува Лула и го нарече "гневен комунист", предаде Ройтерс. "Пожелавам късмет и успех на новото правителство. Аржентина е велика страна и заслужава цялото ни уважение. Бразилия винаги ще бъде на разположение за съвместна работа с нашите аржентински братя", написа той в "Екс".

"Поздравявам Хавиер Милей за победата му и Серхио Маса за за достойното признание на поражението. Пожелавам на аржентинския народ всичко най-добро и знам, че те винаги ще имат нашето уважение и подкрепа", заяви чилийският президент от левицата Габриел Борич.

"Крайната десница спечели в Аржентина. Това е решението на нейното общество. Тъжно за Латинска Америка и ще видим... Неолиберализмът вече няма какво да предложи на обществото. Той не може да отговори на настоящите проблеми на човечеството", каза на свой ред колумбийският президент Густаво Петро.