Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви създаването на министерство на вътрешната търговия, предаде ТАСС, като се позова на венецуелски медии. Създаваме мощно министерство на вътрешната търговия, което ще позволи да се постигне равновесие в икономиката и ще го установи веднъж завинаги, каза Мадуро.

Министерството ще се оглави от бившия министър в правителството на президента Уго Чавес, Вилям Контрерас, посочи държавният глава, цитиран от в. "Насионал". Според Мадуро новото ведомство ще регулира дейността на националния пазар.

Преди 10 години Контрерас беше министър на леката промишленост и търговията в кабинета на тогавашния президент Чавес.

В последните години Венецуела преживява остра социално-икономическа криза, придружена със стремително увеличение на цените, дефицит на храни и лекарства и девалвация на националната валута, припомня БТА. Една от мерките за подобряване на положението е въведената на 20 август деноминация с премахване на пет нули от банкнотите и обвързването на новата валута "суверенен боливар" с венецуелската криптовалута петро. Стойността й е приравнена към цената на барел от добивания в страната петрол и възлиза на около 60 долара.

Според представители на опозицията правителствените реформи няма да помогнат за справяне с инфлацията и само задълбочават кризата.