Организацията на американските държави (ОАД) не признава резултата от президентските избори във Венецуела, заяви нейният генерален секретар Луис Алмагро, цитиран от ТАСС и БТА.

"Ние не признаваме Николас Мадуро за законен президент на Венецуела", каза Алмагро в изявление, публикувано на уебсайта на ОАД. "Венецуела има нужда от преходно правителство, което да създаде легитимна избирателна система, която на свой ред да позволи да се намерят решения за страната", заяви той.

По данни на Националния избирателен съвет на Венецуела Мадуро е събрал почти 6,2 милиона гласа на изборите в неделя, а неговият основен съперник Енри Фалкон е спечелил 1,9 милиона гласа.

Страните от Групата от Лима обявиха вчера, че са решили да извикат посланиците си във Венецуела за консултации, и казаха, че не признават резултата от изборите, тъй като ги смятат за нелегитимни. САЩ също не признаха изборния резултат.

"Сега резултатите от изборите са очевидни", съобщи ликувайки председателят на избирателната комисия около 10 ч. вечерта на 20 май в неделя, след повече от четири часа очакване. "Свръхмодерната цифрова изборна система" пресметна, че 68 процента от гласовете са подадени за сегашния президент Николас Мадуро - старият президент стана нов президент, цитира думите му Офелия Хармс Арути от Дойче веле.

А победителят (Мадуро) нарече изборния си успех исторически рекорд: по думите му никога досега кандидат за президент не е успявал в хода на такова "масово гласуване" да изпревари съперника си с 47 процента! Обръщайки се с благодарност към избирателите, Мадуро не пропусна възможността да се заяде със съперника си, наричайки кандидата на опозицията Енри Фалкон "Фалшон" - фалшив.

В недрата на Венецуела се крият най-големите запаси от петрол в света, а по улиците 3-годишни деца ровят в найлоновите торби с боклук, за да търсят остатъци от храна. Чувството на глад е толкова силно, че те оглозгват изхвърлени кости. Деца на осем-десет години отиват в по-богатите райони, за да намерят там "по-добри" огризки. Понякога пътят им отнема до два часа, а трябва и да внимават да не ги забележи полицията. Месечната пенсия на възрастните хора им стига само за една ябълка или два литра мляко, изтъква Офелия Хармс Арути.