Досегашният президент на Венецуела Николас Мадуро е победител на президентските избори, съобщи "Ройтерс".

По официални данни Мадуро получава 5,8 милиона гласа, а главният му съперник Енри Фалкон - 1,8 милиона. Избирателната активност е достигнала 46,1 процента.

Мадуро извоюва лесна победа на оспорваните избори, въпреки че и двамата му основни съперници ги обявиха за нелегитимни заради множество нередности.

"Ние не признаваме този изборен процес, за нас избори нямаше. Във Венецуела трябва да бъдат организирани нови избори", каза Фалкон пред журналисти и обвини правителството, че е оказало натиск над избирателите. 

Опозицията призова за бойкот на изборите, тъй като нейният кандидат и предишен опонент на Мадуро не бе допуснат за участие. САЩ също обявиха ,че няма да приемат изборите за легитимни. Към това се присъединиха и няколко латиноамерикански държави.

При управлението на Мадуро Венецуела изпадна в жестока финансова криза. Националната валута се обезцени с 1400%, икономиката се сви с 27%. Страната е напусната от 1.5 милиона души, а дълговете й са 13 пъти повече от валутните резерви.

След обявяването на резултата привържениците на Мадуро ликуваха и танцуваха латино танци около президентския дворец Мирафлорес в центъра на Каракас. Новоизбраният президент обеща "икономическа революция", която светът не е виждал в следващите 6 години от управлението си.