Депутат от норвежкия парламент е предложил американското протестно движение "Животът на чернокожите има значение" за Нобелова награда за мир, съобщи на сайта си британският в. "Гардиън".

По информация на изданието инициативата е на депутата от Социалистическата лява партия на Норвегия Петер Ейде. Според Ейде движението е станало важна част от "световната борба срещу расовата дискриминация" и може да привлече повишено внимание към тази тема по целия свят.

Въпреки факта, че редица прояви на "Животът на чернокожите има значение" бяха съпроводени с безредици и погроми, Ейде изтъква данни от изследвания, според които преобладаващата част от подобни акции са били мирни.

Според политика, повечето инциденти са били провокирани от полицията или от идейни противници на участниците в митингите.

Тази седмица норвежки парламентаристи предложиха за Нобелова награда за мир също НПО "Репортери без граници", информационния сайт "Хонконг фрий прес", Световния алианс по ваксините и имунизациите (GAVI), бившата кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановска.

Крайният срок за издигане на кандидатури е 31 януари.

Имената на лауреатите на Нобелови награди за 2020 г. ще бъдат обявени през октомври.