Президентът на Беларус Александър Лукашенко описа как според него ще изглежда светът на бъдещето по време на среща с учени. "Утре светът отново ще се успокои и ще почива на лаврите на основата на постиженията, които сте направили досега. Ще бъде тихо, мирно, спокойно, всички ще живеят на воля, ще дебелеят в преразпределения свят. Светът ще бъде различен. Днес никой не се съмнява в това", каза Лукашенко.

Междувременно Беларус определи днес като катастрофално решението на Полша да затвори гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) между двете държави. Това потенциално ще доведе до колапс и от двете страни на границата, предупреди беларуската гранична охрана, цитирана от Ройтерс и БТА.

Вчера Варшава съобщи, че от съображения за сигурност днес в 12 ч. (13 ч. българско време) затваря ключовия ГКПП "Бобровники". Това решение ще влоши още повече и без това обтегнатите отношения между двете страни, отбелязва Ройтерс.

Минск вече разкритикува решението на Варшава, а днес излезе с изявление, в което го определи като безразсъдно и опасно.

"Действията на полските власти може да доведат до колапс и от двете страни на границата", предупреди беларуският Държавен граничен комитет (ДГК). В изявлението се посочва, че само два от шестте големи пункта по 400-километровата граница с Полша остават отворени.

"Със затварянето на още един полски ГКПП положението ще стане катастрофално", каза още ДГК. Той отбеляза, че на отворените пунктове вече са се образували опашки, и прогнозира, че "натоварването (там) ще се увеличи критично".

ДГК също така смята, че решението е взето нарочно с цел "влошаване на ситуацията по границата и ограничаване на пътническия поток".

Полша може да затвори още контролно-пропускателни пунктове на границата си с Беларус, заяви междувременно полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс. "Не изключваме варианта да затворим още гранични пунктове (на границата) с Беларус", изтъкна полският премиер на пресконференция в Брюксел. Той обясни, че "причината за това е, че напрежението с Беларус нараства и че това положение се превръща в инструмент в ръцете на Русия и Кремъл".

Полша е основно убежище за опонентите на беларуския президент Александър Лукашенко и един от най-твърдите поддръжници на Киев, откакто главният съюзник на Беларус Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

Отношенията между двете съседни страни се обтегнаха още повече в сряда, когато полски журналист бе осъден на осем години затвор в Беларус. Според Варшава процесът е бил политически мотивиран.