Западни, украински и руски източници продължават да посочват, че Русия се готви за нова офанзива в Украйна, пишат в поредната си сводка експерти от Института за изследване на войната на САЩ (ISW).

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник, че няма индикации, че Русия се готви за мирни преговори и че руският президент Владимир Путин продължава да преследва максималистичните си цели за Украйна.

Столтенберг заяви, че Русия може да мобилизира до 200 000 военнослужещи и продължава да се сдобива с оръжия и боеприпаси чрез увеличаване на вътрешното производство и партньорства с авторитарни режими като Иран и Северна Корея.

Началникът на съвета на армейските резерви на украинските въоръжени сили Иван Тимочко съобщи, че руските сили укрепват групировката си в Донбас като част от очакваното настъпление, и отбеляза, че руските войски ще трябва да започнат офанзива поради нарастващия вътрешен натиск.

Изявленията на Столтенберг и Тимочко потвърждават предишна прогноза на ISW, че руските сили подготвят почвата за настъпление в Луганска област през следващите месеци.

Руските "военни кореспонденти" също продължават да посочват, че руското медийно пространство подготвя почвата за нова офанзива.

"През последните три дни Русия вероятно е превърнала разузнавателните си атаки край градовете Павловка и Угледар в по-координирана офанзива", смята британското разузнаване. "Тези населени места се намират на 50 км югозападно от Донецк, а през ноември 2022 г. Русия използва 155-а бригада морска пехота в неуспешна офанзива в този район. Части от 155-и полк отново част от силите с размерите на поне бригада, които вероятно са напреднали с няколкостотин метра отвъд малката река Кашлагач, която бележи фронтовата линия от няколко месеца."

"Руското командване вероятно се опитва да разработи ново направление на настъпление в контролираната от Украйна част на Донецка област и да отклони украинските сили от сектора Бахмут. Съществува реална възможност Русия да продължи да печели на местно ниво в този сектор. В същото време е малко вероятно Русия да разполага с достатъчно налични войски в района, за да постигне пробив с оперативно значение.

Същевременно стана известно, че САЩ са пратили първата партида от 60 бойни машини на пехотата Bradley за Украйна. Командването на транспорта на въоръжените сили на САЩ (TRANSCOM) заяви, че от Северен Чарлстън, Южна Каролина, е потеглила пратка от над 60 Bradley, които ще осигурят на украинските сили допълнителни офанзивни и отбранителни способности. Ведомството посочва, че транспортното командване на САЩ доставя първата партида бойни машини на пехотата Bradley на Украйна като част от пакета за военна помощ на стойност 2,85 млрд. долара, обявен по-рано през януари.

Междувременно на фона на продължаващите бойни действия в Украйна в Беларус започна съвместно мащабно учение с руската армия.

Темата на учението е "Вземане на решения за използване на регионалната групировка от войски за гарантиране на военната сигурност на съюзната държава".

Това означава, че ще бъде упражнение по взаимодействие в щаба на съвместната група войски, която се създава в Беларус заедно с руснаците.

Според Беларус това "е още една стъпка в подготовката на съвместното оперативно учение "Щит на съюза - 2023", което ще се проведе в Русия през септември 2023 г.