Беларуският президент Александър Лукашенко обвини САЩ и съюзниците им в подстрекаване на масовите протести срещу управлението му, след като по-рано днес сходно твърдение изказа и шефът на руското разузнаване, предаде Асошиейтед прес.

В пространна реч, произнесена днес пред висши длъжностни лица, депутати и ръководители на беларуски медии, Лукашенко отправи нападки срещу ръководените според него от САЩ планове за дестабилизиране на страната. Той заяви, че американските съюзници в Европа участват в тези опити, подготвяни от години.

Демонстранти в Беларус изпълниха улиците за шеста поредна седмица, протестирайки срещу преизбирането с внушителна разлика на Лукашенко на изборите на 9 август. Протестиращите смятат, че изборите са били фалшифицирани и настояват на 26-годишното авторитарно управление на Лукашенко да се сложи край.

САЩ и Европейският съюз заявиха, че изборите не са били нито свободни, нито честни и призоваха Лукашенко да започне преговори с опозицията, призив, който той отхвърли, отбелязва АП.

"Произведохме избори и получихме резултати, и точка", каза Лукашенко пред представители на беларуския политически елит и добави: "Сега е време да спрем да буним обществото".

Лукашенко заяви също, че нови президентски избори ще бъдат произведени, след като бъде приета нова конституция.

Шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви днес, че САЩ финансират и насърчават протестите в Беларус, като играят ключова роля в организирането им. Той каза, че американски НПО са отделили десетки милиони долари за финансиране на беларуски опозиционни групи, без обаче да представя доказателства.

В днешната си реч пред представители на политическата върхушка на Беларус Лукашенко обвини Чехия, Полша, Литва и Украйна в това, че помагат за разпалването на протестите. Всички тези страни са отхвърляли подобни обвинения от страна на беларуския президент в миналото, отбелязва АП.

"Беларуският сценарий от 2020 г. година е комбинация от най-ефективните технологии за дестабилизация от типа на "цветните революции", които са били изпробвани в различни страни. Очевидно се залага на мащаба и продължителността на протестите, на изразходване на нашите сили и изтощаване на ресурсите. Знаем кой ръководи и кой какво иска да постигне в Беларус и затова не се отпускаме и сме готови да отговорим на всяко предизвикателство", заключи Лукашенко.

Германският външен министър Хайко Маас, чиято страна в момента председателства ЕС, отбеляза, че заедно с колегите си от останалите страни членки ще имат среща в понеделник, на която ще бъде решено какви санкции могат да бъдат наложени спрямо Беларус.

Поискал ли е Лукашенко оръжие от Путин

Лукашенко заяви днес, че е поискал от руския президент Владимир Путин да съдейства за доставяне на Беларус на няколко нови типа оръжия, предаде ТАСС, като се позова на беларуската информационна агенция БелТА.

"Помолих руския президент за доставка на няколко нови вида въоръжение", каза Лукашенко в разговор с руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Минск. Президентът не уточни, какви оръжия е поискал от Путин, посочва Ройтерс.

"Можем да задържим ситуацията под контрол не само в Беларус, но и по границите ни", добави Лукашенко, цитиран от БелТА.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в отговор на журналистически въпрос, че на преговорите с Владимир Путин беларуският лидер Лукашенко не е повдигал темата за доставки на оръжие.