"Гражданите на Беларус трябва да се справят сами и без външен натиск с възникналата в страната им ситуация", заяви днес руският президент Владимир Путин на среща с беларуския си колега Александър Лукашенко, когото прие в курортния град Сочи, предаде ТАСС.

"Ние сме за това беларусите сами, без намеци и натиск отвън, да се справят спокойно и чрез диалог с тази ситуация и да стигнат до общо решение", подчерта руският лидер пред Лукашенко, дошъл в опит да получи от него помощ за справяне с масовите протести срещу 26-годишното си управление, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

След общите учения с Беларус руските военни подразделения ще се върнат по местата на постоянната си дислокация, увери Путин в началото на разговорите с Лукашенко.

Руският президент обяви още:

"Разбрахме се Русия да предостави на Беларус в този сложен момент държавен заем от 1,5 милиарда долара и ще го направим. Сега, доколкото е известно, нашите министри на финансите работят по въпроса на професионално равнище".

Новият руски кредит в размер на 1,5 милиарда долара не трябва да се тълкува като намеса в делата на Беларус, подчерта по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Част от новия кредит ще бъде използван за рефинансиране на предишни дългове на Беларус, уточни той.

 

Снимка: Russian Presidential Press Service via AP/БТА

Путин изтъкна още, че е предложил на Лукашенко да положи усилия за възстановяване на стокообмена, който е намалял през пандемията от коронавирус. Стопанинът на Кремъл отбеляза, че в целия свят има спад на стокообмена заради Ковид-19.

Путин подчерта пред Лукашенко, че Русия остава най-големият инвеститор в Беларус.

Руският държавен глава каза, че смята "за логично, своевременно и целесъобразно" предложението на беларуския си колега за промени в конституцията на Беларус.

Путин заяви, че страната му запазва всичките си предишни договорености с Минск, включително във форматите на Съюзната държава и на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

"Смятаме Беларус за наш най-близък съюзник", изтъкна той.

Лукашенко пристигна с държавния си самолет в руския курорт

Снимка: AP/БТА

Самият Александър Лукашенко заяви, че опозицията в страната му засега не е прекрачила границите на допустимото при протестите. Той припомни, че в края на 90-те години на миналия век и началото на първото десетилетие на новия на руските власти се е налагало да реагират на екстремистки прояви в Северен Кавказ.

"Да не дава Господ, разбира се, такова нещо на беларусите. Но все пак има определени червени линии, които никой няма право да преминава. Засега никой не е нарушил тези червени линии", отбеляза той.

Лукашенко каза, че на фона на последните събития Минск трябва тясно да си сътрудничи с Москва, в частност в сферата на икономиката.

"Икономиката е в основата на всичко и ние винаги сме се придържали към тази линия. А тези събития ни показаха, че трябва да поддържаме по-тесни връзки с нашия по-голям брат и да си сътрудничим по всички въпроси, в това число и икономиката", подчерта той.

Снимка: AP/БТА

Събитията в Беларус след президентските избори се превърнаха, както за Минск, така и за Москва, в сериозно изпитание, което те издържаха, посочи беларуският президент.

Лукашенко каза също, че Русия и Беларус трябва да планират съвместни военни учения за години напред.

"Никога не сме имали спорове и съмнения помежду си във връзка с отбраната и сигурността", изтъкна той.

Президентът благодари на руския си колега, че е показвал, че границите на Беларус са граници на съюзната държава. Той благодари също за това, че Беларус ще е първата страна, която ще получи руската ваксина срещу коронавируса.

Лукашенко изрази благодарност към Путин за подкрепата в периода след президентските изборите в Беларус на 9 август.

По-рано главният кандидат на беларуската опозиция на президентските избори миналия месец Светлана Тихановска се изказа критично за срещата на Владимир Путин с беларуския му колега Александър Лукашенко, когото тя смята за узурпатор, предаде Франс прес.

"Съжалявам, че решихте да водите диалог с узурпатора, а не с беларуския народ", обръща се Тихановска към руския лидер в писмено изявление от Литва, където намери убежище след спорните избори в Беларус.

"Държа да напомня на Владимир Путин, че всичко онова, за което се договорят на срещата в Сочи, ще остане без законова стойност. Новото правителство ще преразгледа всички споразумения, подписани с нелегитимния Лукашенко", отбелязва тя в текста.

100 хиляди души протестираха поредна неделя срещу преизбирането на Лукашенко, при вот, който смятат за опорочен. Арестуваните са над 770.

Съветът на ООН за правата на човека ще проведе спешен дебат за обстановката в Беларус по искане на Германия, внесено от името на Европейския съюз.

В същото време беларуският посланик обвини Евросъюза в подкрепа на политическите сили, загубили изборите в страната му.