Твърденията на беларуския президент Александър Лукашенко, че "чуждестранните сили" организират струпване на войски на границата на страната, са неоснователни, заявиха от НАТО.

Вчера, облечен във военна униформа, президентът на Беларус заяви, че е поставил въоръжените си сили в "повишена бойна готовност".

"Виждате, че те вече влачат насам алтернативен президент, правят това сериозно, доколкото западните държави наливат финансиране и подкрепа. Военната подкрепа е очевидна - движението на войските на НАТО към границите", подчерта беларуският лидер.

Според него опозицията планира да се обърне към западните държави, в случая към членовете на НАТО, за да защитят населението. Затова президентът заповяда на ръководството на министерството на отбраната без предупреждение да се реагира на нарушения на западната граница

НАТО отхвърли обвиненията и официално заяви, че не представлява заплаха за Беларус или друга държава.

"Нашата позиция е строго отбранителна", заявиха от алианса.

"Режимът се опитва на всяка цена да отклони вниманието от вътрешните проблеми на Беларус с напълно неоснователни изявления за въображаеми външни заплахи", коментира и литовският президент Гитанас Науседа.

Говорител на полското президентство пък нарече предположението, че Полша планира дестабилизация по границата с Беларус "пропаганда на режима", което е "тъжно и изненадващо".

"Полша няма такова намерение", добави той.

Протестите продължиха и вчера по улиците на Минск след оспорваните избори преди две седмици. Демонстрантите настояват Лукашенко да се оттегли и да бъдат организирани нови и честни избори.

Междувременно беларуската опозиционна лидерка и бивша кандидатка за президент Светлана Тихановска призова протестиращите да продължат и заяви в интервю за Франс прес, че президентът Александър Лукашенко няма избор, освен да започне диалог с опозицията.

Тихановска, която намери убежище в Литва под заплаха от арест, увери, че беларуските граждани са преодолели страха си и добави, че решението на Лукашенко да засили мерките за сигурност по западната граница е "опит да ни отклони от вътрешните проблеми".

"Толкова съм горда, че сега, след 26 години страх, беларусите са готови да защитават правата си", заяви водещата опозиционна лидерка в литовската столица Вилнюс, където потърси убежище след президентските избори на 9 август, които твърди, че е спечелила.

"Призовавам ги да продължат, да не се спират, защото сега е наистина важно да останем единни в борбата за правата си", подчерта Тихановска. За утре в Беларус са планирани мащабни протести.

"Те трябва да разберат, че ние не сме протестно движение. Ние сме народът на Беларус, ние сме мнозинство и няма да си тръгнем. Вече не ни е страх", добави 37-годишната учителка по английски. Според нея президентът няма избор, освен да започне диалог с опозицията. Но този диалог трябва да започне възможно най-скоро, "за да не се задълбочи кризата", предупреди тя.