Беларуският президент Александър Лукашенко обяви днес, че е наредил на правителството си да възобнови контактите с Полша в разгара на напрежение по границата между двете страни, предаде агенция Франс прес.

"Необходимо е да се говори с поляците. Наредих на премиера да се свърже с тях", каза беларуският лидер, цитиран от държавната телеграфна агенция БелТА и БТА.

Напрежението между Минск и Варшава в момента е високо на фона на разделение около конфликта в Украйна, като Полша помага на Киев финансово и военно, докато Беларус е съюзник на Москва.

Полша, която е държава членка на НАТО, съобщи вчера, че планира да разположи за определен срок около 10 000 войници, "за възпиране" и за защита на източната си граница с Беларус.

По думите на Лукашенко полското правителство се стреми към "ескалация, за да влоши ситуацията и да покаже, че правилно е въоръжило и превъоръжило страната", в навечерието на (парламентарните) избори на 15 октомври в Полша.

Беларуският лидер смята, че е "малко вероятно" да види в рамките на следващите два месеца "значителни промени" в позицията на Варшава, което би било "изгодно и за тях, и за нас".

"Те изискват твърде много от нас ..., но ние не можем да приемем това, защото би било против нашите интереси", каза Лукашенко.

Въпреки че каза също, че е "отворен за сътрудничество", беларуският лидер директно обвини "американците, че са заложили на Полша", за да нагнетят напрежението в региона, в разгара на войната на Русия в Украйна.

Наскоро Полша предупреди за заплахата от провокации от страна на Беларус и потенциалната опасност от пристигането в съседната държава на руската наемническа групировка "Вагнер".

Освен това Варшава обвинява Минск и Москва, че организират нов поток от мигранти към Европейския съюз, за ​​да дестабилизират района.