Беларус не строи лагери за бойците от "Вагнер", каза в изявление беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от държавната агенция БЕЛТА. Той уточни, че в момента те се намират в своите лагери в Луганск, а в страната е пристигнал само Евгений Пригожин. И добави, че ако отидат, бойците на Пригожин сами ще поемат издръжката си. 

"Не ни трябва да откриваме никакви пунктове за набиране на бойци за "Вагнер". Смятам, че такива пунктове не трябва и няма да има", каза той по време на тържествена церемония, на която в длъжност бяха повишени военни.

"Засега никакви лагери не строим. Но ако те поискат, ще ги настаним. Разпънете палатки, моля. Но в момента те се намират в Луганск в своите лагери. И както вчера ми каза Пригожин, някои от тях ще подпишат договори с Министерството на отбраната, с Шойгу", уточни президентът на Беларус. 

Лукашенко каза, че е предложил на военната групировка изоставена военна база в страната.

Лукашенко каза още, че познава много добре и Пригожин, и Шойгу, и констатира със съжаление, че двамата с Путин са проспали ескалацията на техния междуличностен конфликт, като са го неглижирали.

"Започна конкуренция между армията и "Вагнер", нездрава конкуренция, междуличностният конфликт между известни хора прерасна в тази драма. Ние проспахме тази ситуация, изпуснахме я, а като тръгна да се развива, се замислихме, и аз, и Путин. И се сблъскаха двама души, които са воювали на фронта. Аз познавам работата на Шойгу, незаслужено го критикуват", каза Лукашенко.

"Те са еднакви характери, много импулсивни и ето, че се започна", добави той по адрес на Пригожин и министъра на отбраната.

Лукашенко коментира още, че вагнеровци няма да охраняват руското ядрено оръжие, което беше разположено в Беларус. "Това е наша задача", подчерта той. И отрече слуховете, че с бойците на "Вагнер" щели да готвят провокации за срещата на НАТО във Вилнюс.

"Беше болезнено да се наблюдава случващото се в южните части на Русия", призна още той по повод въоръжения метеж на частната армия на Пригожин.  

Армията на Беларус беше поставена в пълна бойна готовност, страната ни има технически възможност да се противопостави на заплахите, които идват от Запад каза Лукашенко.

"На нас се падна мисията да съхраняваме мира, отвоюван с цената на милиони жертви", добави президентът на Беларус.