Беларуски медии съобщиха днес, че частен самолет, принадлежащ на Пригожин, е кацнал тази сутрин в Беларус, но нито Пригожин, нито беларуските власти засега са потвърдили информацията.

Самолет, свързан с основателя на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, е кацнал в Беларус. Това сочат данни от приложението за проследяване на полети FlightRadar24. Идентификационните му кодове съвпадат с тези на самолет, свързан от Съединените щати с компанията Autolex Transport, която Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ свързва с Пригожин.

Данните за проследяване от Flightradar24 предполагат, че е пристигнал във въздушна база тази сутрин, пише Sky news.

Все още няма информация дали Пригожин е бил в самолета. Местонахождението на Евгений Пригожин е неизвестно, откакто той напусна Ростов на Дон в събота вечерта.

Кремъл заяви днес, че не разполага с информация за местонахождението на лидера на наемническата група "Вагнер".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на редовния си всекидневен брифинг, че споразумението за прекратяване на бунта се изпълнява и че президентът Владимир Путин винаги държи на думата си. Той каза, че не знае колко бойци на "Вагнер" ще подпишат договори с министерството на отбраната след сделката. Песков заяви също, че не е съгласен с "псевдоспециалистите", според които метежъг през уикенда е разклатил позицията на президента Владимир Путин. 

Вчера в аудиозапис, Пригожин защити действията си от уикенда и обясни защо ги е предприел. Според постигнатото споразумение за прекратяване на похода на "Вагнер" към Москва Пригожин би трябвало да отиде в Беларус.

Федералната служба за сигурност на Русия днес съобщи, че преустановява разследването срещу "Вагнер".

"В хода на разследването на наказателно дело, образувано от следствения отдел на ФСБ на Руската федерация на 23 юни по чл. 279 от Наказателния кодекс на Руската федерация по факта на въоръжен бунт, беше установено, че на 24 юни участниците в него спряха действия, пряко насочени към извършване на престъпление. Вземайки предвид това и други обстоятелства от значение за разследването, на 27 юни разследващият орган издаде решение за прекратяване на наказателното дело", казаха от ФСБ.

А министерството на отбраната на Русия съобщи, че е в ход подготовката за прехвърляне на тежка оръжейна техника от "Вагнер" на руските сили.

Мeждувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че заплахата от нов глобален конфликт никога не е била толкова близо днес, като ситуацията в региона се опитва да бъде разклатена с всички средства, предаде ТАСС.

"За пореден път се опитват да взривят страната ни, целия ни регион, да дезориентират хората. Опитват се по всякакъв начин да нажежат обстановката и да ни наложат своите правила, да установят своя ред. Ред, в който няма да ги има нито нашите държави, нито нашите народи", каза беларуският президент на церемония по назначаване на нови генерали в силите за сигурност.

Лукашенко също така посочи, че при последните събития в Русия никой не трябва да бъде смятан за герой, включително той самият и руският президент Владимир Путин.

"Казах, в никакъв случай не правете герой нито от мен, нито от [руския президент Владимир] Путин, нито от [основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений] Пригожин, защото ние изпуснахме контрола върху ситуацията, а след това мислехме, че тя ще се разреши, но тя не се разреши. И се сблъскаха двама души, които са се сражавали на фронта. В такива случаи няма герои", коментира Лукашенко.